DE CE NU E BINE CA OILE ȘI CAPRELE SĂ STEA ÎN ACEEAȘI TURMĂ SAU ADĂPOST?

26 jul 2022
De multe ori, în turmele de oi putem observa și câteva capre. Aparent, nimic deosebit sau contrar rigorilor de creștere a animalelor. Specialiștii, însă, recomandă separarea acestora. Iată principalele motive:
 
  1. Comportamentul de hrănire
Caprele sunt animale „de căutare” și au o dietă mult mai diversificată decât oile. Consumă câte puțin din părțile crude ale plantelor și acoperă o suprafață mare de teren chiar când este foarte cald. Să nu uităm lăstarii arboretului care sunt o delicatesă pentru capre, dar pe care oile nu îi consumă fie din cauza gustului, fie că nu ajung la ei.

Cu alte cuvinte, caprele “poartă” oile pe suprafețe mari de teren și ciobanul își face cu greu siesta de vreo 2-3 ore la umbră pentru că altfel riscă să nu le mai găsească sau le găsește împreunate cu alte turme. Pe de altă parte, comportamentul de hrănire este influențat și de o particularitate fizică, în sensul că oile au buza superioară divizată iar caprele, nu.

      2. Stiluri diferite de luptă

Când două capre se luptă, în special țapii, ele/ei vor avea tendința să stea pe picioarele din spate și să coboare lovindu-se cap în cap. Berbecii se dau înapoi și lovesc direct unul în capul celuilalt. Dacă o oaie și o capră se luptă, oaia va câștiga deseori, deoarece o lovește pe capră în timp ce capra este încă în poziție de coborâre. Un berbec poate deteriora grav șoldul unui țap dacă îl lovește direct. Asta se întâmplă când există spațiu suficient. Într-o turmă pe stabulație caprele sunt mult mai active și deseori agresează oile, provocându-le avorturi mecanice.

Dacă totuși le țineți împreună, atunci vă recomandăm să le decornați, pentru că daunele provocate animalului bătut sunt mult mai grave.
 

      3. Otrăvirea cu cupru

Oile sunt foarte sensibile la otrăvirea cu cupru, pe care atunci când îl ingeră în cantitate prea mare, corpul lor nu îl poate descompune. Deoarece unele furaje pentru capre conțin niveluri ridicate de cupru, oile sunt de obicei ținute departe de capre și de furajele destinate lor, în special concentratele granulate cumpărate. Dacă producem în fermă furajul concentrat destinat oilor și caprelor avem control asupra nivelului de suplimentare al premixului micromineral. Mare grijă și la furajele combinate destinate porcilor care conțin, de asemenea, mari cantități de cupru. Nu le administraţi oilor, că le omorâți!

      4. Transmiterea unor boli

Este obișnuit ca scrapia să se transmită de la oi la capre. Această boală este cauzată de un „prion” și provoacă grave probleme neurologice. Din păcate, nu există un remediu pentru scrapie, ci doar posibilitatea unor analize genetice de rezistență la această boală. Dacă o oaie sau capră se îmbolnăvesc de scrapie, acestea trebuie scoase imediat din turmă. Alte boli care pot fi transmise între oi și capre sunt: chlamidioza, coccidioza, viermii rotunzi, râia și rabia (turbarea).
 

       5. Rezistenţa termică

Corpul oilor este acoperit de lână și sunt mai rezistente la temperaturi scăzute și curenți de aer reci decât caprele, care au părul rar. Din acest motiv se recomandă ca, în perioadele cu ploi de durată sau când afară sunt temperaturi scăzute, caprele să nu fie scoase la pășune. Stresul termic poate duce la avortul caprelor cu o frecvență mai mare decât la oi.
 

        6. Poziţia cozii, semn de boală

Coada caprelor este scurtă și purtată în sus iar a oilor este lungă (uneori scurtă) și purtată în jos. Coada caprelor purtată orizontal sau în jos indică, în cele mai multe cazuri, o problemă de sănătate.
 

Ţapul poate fi lider pentru oi

Sunt cazuri în care fermierii nu își separă întotdeauna oile de capre. Un țap sterilizat este adesea antrenat să conducă o turmă de oi fiindcă este mult mai inteligent decât oile. Prin urmare, este foarte ușor să le înveți comenzi noi. Țapul poate deveni chiar un lider respectat iar oile vor începe automat să-l urmeze pe membrul turmei care ia inițiativa.

De asemenea, în stabulație, caprele sunt mult mai active decât oile și necesită un spațiu de cazare mai mare, ceea ce e mai greu de realizat dacă sunt întreținute împreună.
 

CUM SEPARĂM OILE DE CAPRE?

Separarea oilor de capre se face ușor, prin garduri. Însă aveţi mare grijă la construcția acestora. Gardurile pentru capre trebuie să fie solide și înalte de cel puțin 1,7-1,8 m. Pentru oi, înălțimea gardurilor de 1,2-1,5 m este suficientă, deoarece ele nu sar peste gard.

Sursa: revista-ferma.ro

loading ...