GĂINILE ORPINGTON: PRODUCTIVE ȘI FRUMOASE. Cu ce le hrănim?

17 oct 2023
Găinile Orpington sunt crescute în scopuri diferite, dar, în principal, pentru carnea și ouăle sale. Sunt adesea utilizate și penele de la puii Orpington, care sunt expuse la expoziții. Sunt cunoscute pentru producția bună de ouă, pentru că mânâncă absolut orice, dar și pentru penajul spectaculos. Carnea de Orpington este destul de grasă, fragedă și cu un gust plăcut.
 

Gănilie Orpington: caracteristici

Puiul din rasa orpington are capul de mărime medie, în raport cu mărimea sa. Are ciocul, deși scurt, foarte puternic, cornos, și ușor curbat, în general alb, dar ca și culoarea ochilor, poate varia și în funcție de penajul găinii. Are spatele foarte lat, care pare a fi și foarte scurt, datorită faptului că este acoperită de un penaj bogat. Pieptul, de asemenea, este lat. Sub penaj, găina Orpington are pulpe robuste și puternice, labe scurte în culori deschise. Culorile penajului variază de la galben - lămâie, la galben închis, poate fi, de asemenea, maroniu, dar nu roșcat, și puteți vedea chiar și găină Orpington neagră.
 
Deși pare mult mai mare și mai grea, datorită penajului, greutatea standard pentru cocoș este de 3,5 până la 4 kilograme, iar pentru găină, greutatea variază între 2,8 și 3,5 kilograme.


 

Cate oua pe an poate depune o gaina Orpington?

Găinile Orpington brune pot depune 150 de ouă pe an, de mărime medie între 50 și 60 de grame, cu o culoare deschisă a coji. Aceste găini pot fi cloști bune, dar nu este foarte indicat din cauza greutății lor mari.
 

Ce mănâncă puii Orpington?

Când aceste păsări sunt libere, se pare că își petrec viața mâncând, pentru că ciugulesc continuu tot ce le înconjoară. Sunt păsări omnivore, mănâncă totul, absolut totul, orice le este în cale: de la mici insecte până la deșeuri de bucătărie și resturi de mâncare în general. De aceea, puii Orpington sunt cunoscuți și ca reciclatorii de casă.
 
Respectiv, puteți oferi găinilor Orpington atât cereale, furaje, cât și resturi de la bucătărie: cartofi, morcovi, sfeclă, banane, vinete, dovlecei și alte verdețuri și legume, cojile de la ele. De asemenea, alimente care au fost deja gătite, precum pastele, leguminoase, orez, bucăți de carne, oase; toate acestea pot fi oferite găinilor. O atenție deosebită trebuie acordată oaselor de pește, deoarece puii sunt adevărate aspiratoare, sunt capabili să le mănânce întregi și să se rănească din neatenție. Se recomandă a fi mărunțite înainte.
 
Pentru ca puii Orpington să crească puternici și sănătoși, trebuie să li se ofere suficientă hrană. Când au mai puțin de zece zile, ar trebui să fie hrăniți la fiecare două ore; și apoi, până la patruzeci și cinci de zile, ar trebui să fie hrăniți la fiecare trei ore.


 
După vârsta de o lună, pot mânca în mod regulat la fel ca și alte găini, astfel încât să poată crește sănătoase și puternice. Producția de ouă și penajul frumos depind, în mare parte, de calitatea mâncării.
 
UTIL! Dacă vrei ca găina ta Orpington să producă ouă, nu-i da pâine. Grâul conține o mare parte de amidon, care, atunci când este consumat de găină, produce un conținut ridicat de glucoză. Această glucoză, la rândul ei, este transformată în grăsime, ceea ce inhibă sau îngreunează găina să depună ouă. Un aliment bun pentru pui este coaja de ou, deoarece oferă o cantitate mare de calciu.

Sursa: Păsări exotice 
loading ...