RASA DE GĂINI PLYMOUTH ROCK – Randament ridicat la tăiere, carne gustoasă, rezistență la boli

21 feb 2023
Rasa de găini Plymouth Rock este originară din zona oraşului Plymouth, statul Massachussetts – S.U.A., şi s-a format în perioada anilor 1850 – 1870, prin încrucişări multiple a populaţiilor locale cu rasele Dominicană, Brahma, Spaniolă, Cochinchina, Jawa. Denumirea de „Rock” i-a fost acordată pentru a sugera tăria „de stâncă” în ceea ce priveşte constituţia, sănătatea şi rezistenţa.

Păsările se deosebesc de celelalte rase pentru că manifestă o aptitudine deosebită pentru îngrășare, cu un randament la tăiere mare, cu o carne gustoasă și suculentă și sunt foarte rezistente la boli.

Caracteristici rasă

Standardul ţării de origine prevede opt varietăţi de culoare: barată, albă, potârniche, herminată, argintie, albastră, cărămizie și neagră.

Consumul de furaje este mare, fiind de 180 – 200 de g/zi (pentru un kg. masă ouă este necesar 5 kg. de furaj), fiind predispuse la îngrăşare dacă au furaj la discreţie.

Producţia de carne şi ouă

Carnea face parte dintre producţiile principale ale păsărilor şi este unul dintre alimentele de bază pentru om. Carnea de pasăre este superioară cărnurilor provenite de la alte specii de animale prin faptul că are o cantitate mai redusă de ţesuturi conjuctive, dar mai multe proteine şi grăsimi de calitate superioară.

Valoarea nutritivă a cărnii este dată de bogăţia ei în aminoacizi, coeficientul de utilizare digestivă a substanţelor nutritive este foarte mare, fiind de 96 – 98 %. Caloricitatea cărnii este cuprinsă între 130,6 – 208,6 calorii/100 g.

Randamentul la tăiere este mare, au o carne fină, gustoasă şi suculentă. Greutatea corporală este de 3,5 – 4,5 kg. la mascul şi de 2,5 – 3,5 kg la femele.  Până la vârsta de trei luni puii cresc mai greu decât cei din rasa Rhode-Island şi se îmbracă mult mai încet în penaj. De la această vârstă însă, ei au o creştere mai rapidă, astfel că în câteva săptămâni ei ajung în greutate ca puii altor rase mixte.

Producţia medie de ouă, calculată pe baza rezultatelor controlului oficial efectuat la diferite staţiuni de testare din Europa si Statele Unite, a fost în primul an de ouat de 196 de ouă, cu variaţii de la 147 până la 239 bucăţi, greutatea medie a oului fiind de 59,2 g. Culoarea cojii oului este cafenie. 

Maturitatea sexuală se instalează mai tardiv decât la cele din rasa Rhode-Island cu circa 2 - 4 săptămâni, puicuţele începând ouatul la vârsta de 6 – 7 luni. Procentul mediu de fecunditate variază între 80 si 88 %, iar procentul de ecloziune între 70 si 76% din ouăle fecundate. Instinctul de clocit este destul de dezvoltat, procentul de cloşti căzute fiind, în medie, cam 15 – 25%.
loading ...