RASE DE GĂINI CAMPIOANE LA OUAT: 364 DE OUĂ ÎN 365 DE ZILE

03 aug 2023
Găina Australorp - 364 de ouă în 365 zile
Găina Australorp este rasa de găini campioană la ouat - 364 de ouă în 365 zile. Numele acestei rase a fost dat de denumirea organizației de unde aceasta provine Orpington - Austral Orpington Club - şi este cea mai căutată rasă de găini din lume.


 
Găinile Australorp se ouă zilnic și iarna
Găinile din rasa Australorp sunt foarte active, având un ritm de creștere rapid, începând ouatul de la vârsta de 5 luni. Este o rasă de găini ouătoare, care se pretează la creșterea în adăpost închis, însă dă randament foarte bun dacă poate să se plimbe nestingherită prin curte. Găinile din această rasă sunt destul de rezistente, trecând cu ușurință peste iernile geroase, fără a le fi afectat ritmul de ouat.
Pe piață prețul unei găini mature pleacă de la 20 de euro, în timp ce prețul puilor din rasa Australorp placă de la 4 euro și poate ajunge până la 6 euro. Rasa Australorp se găsește pe piață în trei varietăți de culori: albastră, albă și neagră.
 
Rasa Lohmann Brown Classic- 300-330 ouă/an
Este cea mai răspândită rasă de găini ouătoare din lume. Este o rasă de statură mică, având o greutate corporală ce nu depășește 2 kilograme. Produce anual, în medie 313 ouă, cu un consum de furaje redus, de doar 110 grame pe zi.


 
Găina Araucana produce cele mai sănătoase ouă
Această rasă este originară din America de Sud, și a fost numită astfel după indienii Aracua din Chile. Rasa Araucana a apărut ca o hibridare între câteva găini și niște păsări sălbatice de la care au moștenit caracterul ce le conferă titlul de cele mai sănătoase ouă. Coloritul cojii oului este de o nuanță verde-albăstrui, fiind astfel numite și ouă de Paști.
 
Cocoșul din rasa Araucana ajunge la o greutate de 2 kilograme, în timp ce găina ajunge la o greutate maximă de 1,5 kilograme. Au o producție anuală de ouă de 170-180, cu o greutate a oului 53-60 grame. Producția de ouă nu este una însemnată, dar datorită conținutului redus de colesterol din ou, acesta se vinde cu un preț ce pleacă de la 0,5 euro bucata.
 


Luând în considerare greutatea medie a unui ou, ouăle Araucan furnizează: 4 g lipide; 219 mg colesterol şi 0.47 mg carotenoide per portie (un ou); în timp ce ouăle ISA Brown furnizează; 3 g lipide; 213 mg colesterol şi 0.50 mg carotenoide per porţie (un ou).
 
Sursa: EVZ 
loading ...