IEPURELE DE ANGORA, CUNOSCUT PENTRU FIRELE SCUMPE DE BLANĂ. Cum se crește

04 aug 2023
Iepurele de Angora, care este unul dintre cele mai vechi tipuri de iepuri domestici, este crescut pentru fibrele lungi ale blănii sale, cunoscută sub numele de lână de Angora. Numele științific pentru iepurii Angora este Oryctolagus cuniculus.
 
Sunt înregistrate circa 10 subspecii. Există cinci subspecii de iepuri de Angora care domină producția de fibre: iepure de Angora englezesc, iepure de Angora francez, iepure de Angora satinat, iepure de Angora uriaș, iepure de Angora german. Exemplarele din aceste rase de iepuri sunt docile, au un calm natural și sunt printre animalele de companie preferate. Însă proprietarii trebuie să acorde o grijă deosebită ritualului de îngrijire a blănii iepurilor de Angora.


 
Iepurele de Angora francez ajung să cântărească la maturitate, în medie, între 3,5 și 5 kg. Nu are blana lungă pe picioare, față, urechi și cap. Lâna acestui soi are o abundență de fire mai lungi care se extind dincolo de stratul dens. Lâna acestei subspecii este toarsă îndeosebi manual.
 
Iepurele de Angora englez este foarte apreciat ca animal de companie, fiind foarte docil și pufos. Exemplarele acestei subspecii ating în medie circa 2,5 kg. cel mai mic dintre acestea. Blana poate fi albă, neagră, castanie sau cafeniu deschis și necesită o îngrijire deosebită din partea crescătorului.
 
Iepurele de Angora uriaș cântăreste, în medie, între 5 și 8 kg. Cele mai multe exemplare sunt de culoare albă. Iepurele de Angora uriaș nu năpârlește.
 
Iepurele de Angora satinat are firul de păr mai subțire, mai strălucitor și cu o culoare mai intensă față de ceilalți iepuri de Angora. Iepurele de Angora satinat cântărește în general 3-5 kg.
 
Iepurele de Angora german este subspecia crescută în mod majoritar pentru producția de fibre. Această subspecie nu năpârlește. Blana iepurelui de Angora german este mult mai rezistentă la împâslire, comparativ cu celelalte subspecii și, de aceea, nu necesită întreținere zilnică din partea proprietarului. Producția de lână de Angora poate ajunge la 2 kilograme pe an.
 


Recoltarea lânii Angora
Fibrele de Angora sunt cele mai căutate din lume de către producătorii de textile, deoarece sunt foarte moi. Firele de lână de Angora pot ajunge la 10 și chiar 20 cm lungime.
 
Lâna de Angora poate fi comercializată în formă brută, adică așa cum este tunsă de pe iepurele de Angora, sau filată, vopsită sau în culoare naturală. Majoritatea crescătorilor de iepuri de Angora își comecializează fibrele către procesatorii din zona hand-made, adică a micilor antreprenori și artizani.
 
Iepurii de Angora: Avantaje
Furajarea iepurilor de Angora nu este scumpă. Iepurii de Angora consumă fructe și legume proaspete, cum ar fi mere, pere, varză, morcovi, sfeclă, verdețuri și cereale, favorit fiind porumbul.
 
Creșterea iepurilor de Angora nu este dificilă, iar aceștia se reproduc rapid. Femelele au 6-7 pui la o gestație. Crescătorii își pot păstra efectivele de iepuri de Angora mai mulți ani, durata medie de viață a unui iepure de Angora fiind de 5-6 ani. Fermierii au nevoie de spații mici comparativ cu alte rase de animale crescute pentru lână.
 
Sursa: Știri agricole
loading ...