În timpul sezonului de împerechere, fazanii vor fi mutați în cuști mai mici, cuști pentru cuibul cu ouă, având o suprafață de 4-6 m pătrați pentru fiecare familie de fazani (de 2×2 m sau 2×3 m) pentru rasele care ajung la lungimea de 65-70 cm. Cuștile pentru rasele cu coada foarte lungă pot ajunge chiar la 30 mp. Cuștile trebuie să fie suficient de mari pentru a permite fazanilor să se miște în voie, fără a le fi afectat penajul.
Fazanii selectați pentru reproducere se vor alege, de regulă, din tineretul aflat în perfectă stare de sănătate. Selecția se face în luna septembrie-octombrie. Se vor reține numai exemplarele bine conformate, cu pieptul cărnos, penaj complet, incluziv coada, ochii limpezi și ageri, colorit vinețiu, picioare netede, fără solzi, masculii de minim 15 Kg, femelele de minim 0,9 Kg. La femele se aplică ochelari speciali din plastic.
Citește și: CREȘTEREA FAZANILOR ÎN CONDIȚII DE CASĂ
Fazanii nu fac ouă în fiecare perioadă a anului, asemeni găinilor. Femelele depun ouă în timpul perioadei de împerechere. Data la care începe aceasta variază în funcție de evoluția temperaturilor, dar, de regulă, debutează în februarie și se încheie în aprilie. Pentru a favoriza depunerea ouălor, este bine să fie așezate cuibare cu latura de 40X40 cm și cu o înălțime de 20 cm în adăpostul fazanilor. Pe fundul cuibarului se pune puțin pământ, care se acoperă cu paie.
Din luna aprilie până în luna iulie, femelele depun circa 50-70 de ouă. Este recomandat să fie folosiți pentru reproducere masculi și femele mai vârstnice, pentru a obține ouă de cea mai bună calitate, cu șanse mari de a scoate pui rezistenți.
Femela va face câte un ou la una-două zile. În cazul celor mai multe specii de fazan, femelele fac câte 20-25 de ouă. Dacă vor fi deranjate sau veți atinge ouăle, femela va părăsi cuibarul. Lăsați-le în cuibar și doar notați data la care au fost făcute.
Dacă femela fazan nu va mai cloci ouăle, aveți două variante: 1. Apelați la o cloșcă-surogat (alegeți o altă femelă fazan sau o găină); 2. Puneți ouăle într-un incubator electric. Temperatura optimă este de 37,5 grade Celsius, iar umiditatea de 55%.
Recoltarea, transportul, depozitarea și păstrarea ouălor de fazan se fac în mod asemănător cu cele ale ouălor destinate incubației în general. Se aleg ouă de 5-7 zile. Ouăle de 8-15 zile pot fi folosite pentru incubație, dar procentul de ecloziune obținut va fi mai mic cu 8-15%. Ouăle de peste 15 zile vechime dau rezultate slabe de ecloziune.
Incubația ouălor se poate face în două sisteme, respectiv natural cu cloști găini sau artificial, în stații de incubație specializate.
Citește și: CREȘTEREA FAZANILOR. Alimentația pentru pui și adulți
Incubația naturală - cu cloști, se face în cutii-cuibare pentru clocit, așezate în linie, în hale, pe marginea adăpostului, opus fațadei. În unele ferme se folosește incubația naturală amplasând cuibarele cu cloști pe un teren împrejmuit, care trebuie să fie mai ridicat, cu un sol permeabil, care să permită scurgerea facilă a apei, ferit de vânturi, să fie acoperit pentru asigurarea protecției de ploi și a umbrelei necesare pe timpul foarte călduros și însorit. Volierele de clocit trebuie să fie amplasate departe de sate, în zone liniștite, departe de drumuri intens circulate sau de căi ferate. Înainte de a începe incubația, se verifică integritatea cutiilor-cuibare pentru clocit, cele deteriorate fiind reparate. Toate sunt dezinfectate în soda caustică, în concentrație de 3%.
Asigurarea numărului de cloști-găini trebuie să aibă în vedere procurarea unui număr suficient de cloști, care să eclozeze pe o durată de timp apropiata (un interval de 2-4 zile), ținând seama că producția de ouă de fazan se realizează în procent de 60-65% în luna mai. Toate aceste deziderate trebuie să conducă la obținerea de loturi cât mai mari, compacte și de vârste apropiate. O cloșca poate acoperi de la 18-22 ouă de fazan. Îngrijirea cloștilor se face asemănător altor specii de pasări. Procentul de ecloziune, în cazul clocitului natural variază între 60-75%. Durata medie de ecloziune pentru ouă de fazan este de 24 de zile, în limite de 23-35 de zile.
Incubația artificială se realizează cu rezultate foarte bune, folosind ouă de calitate foarte bună. Rezultatele obținute în incubația artificială duce la realizarea unui procent de ecloziune de 70-75%. După eclozarea puilor, procentul care vor atinge vârsta de 8 săptămâni se situează între 60-90%. În medie, din 100 de ouă puse la clocit vor rezulta 57 de adulți. Dacă sunt încrucișați subiecții din specii diferite, urmașii se numesc metiși. Diferența majoră dintre cele două procedee constă în faptul că metișii sunt întotdeauna fertili, spre deosebire de hibrizi care sunt adesea sterili.
Peroada de incubație diferă de la o rasă la alta:
- Fazanii aurii – 22 de zile
- Fazanii argintii – 25-26 de zile
- Lady Amherst – 22 de zile
- Junglefowl – 19-21 de zile
- Fazanii cu urechea albă sau albastră – 24-28 de zile
- Monal – 28 de zile
- Cheer – 26 de zile
- Edward`s – 22 de zile
- Reeves – 25 de zile
- Grey PP – 22 de zile
După ce au eclozat, puii vor fi bine îngrijiți de cloșcă. Ea se va îngriji să-i hrănească și să nu le fie frig. Dacă puii au avut o „cloșcă artificială”, au nevoie de o atenție sporită. După eclozare trebuie lăsați un pic în incubator, până li se usucă puful. Apoi, pot fi mutați într-un spațiu special amenajat. Cât sunt mici, pot fi puși într-o cutie iluminată cu o lampă infraroșu, lampa care să fie pusă deasupra puilor, la circa 15 cm de sol. Lampa va oferi căldura de care au nevoie puii. Dacă temperatura este prea redusă, lampa trebuie coborâtă. Din contra, dacă puilor le este prea cald, lampa trebuie ridicată. Ridicați sursa de lumina cu circa 25 mm în fiecare săptămână.
Puii trebuie adăpostiți de frig, vânt și umezeală în hale cu sisteme termice care să mențină o temperatură constantă. Puteți folosi becuri cu infraroșii răspândite uniform. Nu faceți rabat de la aceste măsuri de încălzire. Puii care nu sunt ținuți într-un mediu cald nu vor supraviețui. În prima lună de viață, puiii au nevoie de o temperatură constantă de 30 de grade Celsius.
La circa 24 de săptămâni, unii tineri masculi vor începe să își etaleze coloritul specific, care va atinge întreaga splendoare la vârsta de un an.
Sursa: Gazeta de agricultură