POVESTEA FERMEI DE MISTREȚI DIN ANENII NOI. Adrian Verlan are o afacere mai puțin obișnuită pentru noi

13 jul 2021

Despre mistreț sau porcul sălbatic circulă fel de fel de mituri. Unele chiar cu tentă politică și cu șansa de a fi adevărate. Doar că povestea noastră de azi este una neobișnuită, blândă, domesticită și se scrie nu departe de capitală, la ieșirea din Anenii Noi, la “V Farm”.
 
12 pui dintr-o “lovitură”!
 
Totul a început acum trei ani, când Adrian Verlan care avea pe atunci 21 de ani și care a călătorit mult peste hotare, a revenit acasă. Într-o seară naviga cu tatăl pe Internet și a dat de un anunț că cineva vinde pui de mistreț. Și-au zis să procure și ei o pereche, așa ca pentru ei, să îi crească și să vadă ce carne au. Că e bună știau ei, dar că vor ajunge în scurt timp să pună temelia unei ferme cu purceluși sălbatici aveau să afle mai târziu, când purcica lor a fătat prima dată. 14 pui a adus pe lume! Doi însă au murit și au rămas cu 12.
 

“Nici gând să dezvoltăm din creșterea mistreților o adevărată afacere, dar ne-am pomenit peste noapte cu prea multe guri și am început să-i vindem. Asta facem și acum, îi creștem până la 15 kg și îi comercializăm. Ne focusăm pe cei mici și lumea, ca să știți, îi cumpără”, a povestit Adrian pentru AGROMEDIA.
 
Primii godaci erau un fel de hibrid între purceii rasa Mangalita, locatari mai vechi ai fermei, cu blană ca la oițe, și cei sălbatici. I-au încrucișat și noua rasă acum numără cei mai mulți “reprezentanți” de pe teritoriul gospodăriei țărănești. “A fost o fermă sovietică în trecut și deja părinții mei au cumpărat-o, au renovat-o. Inițial am crescut oi, aceasta fiind principala îndeletnicire”, a continuat tânărul fermier.
 
Lolic și Bolic, preferații fermierului
 
Acum are cam 30 de capete, afacerea e în curs de dezvoltare, și mare ne-a fost mirarea să aflăm de la el că ei, de fapt, sunt mult mai cuminți decât purceii de casă.
 
“Poate noi am reușit să-i îmblânzim, dar deja nici nu-i poți numi sălbatici. Ei sunt atât de blânzi încât dacă începi să-i mângâi se trântesc jos și adorm. Probabil, orice animal, dacă îi oferi multă dragoste, are un alt comportament. Încercăm să nu ne prea legăm sufletește de ei, pentru că e un produs. Dar am doi de care m-am atașat atât de mult, încât nici nu vreau să-i sacrific. Îi cheamă Lolic și Bolic”, ne-a mărturisit băiatul.
 
Stau toți la un loc, au și căsuță de iarnă, iar vara le construiesc țarcuri la aer liber și îi lasă să pască iarbă.
 
“Le dăm cereale, așa ca la un purcel obișnuit. Facem păsat din grâu, orz, ovăs și porumb. Toamna cumpărăm morcov, sveclă, le dăm prin răzătoare, amestecăm toată masa și-i hrănim. Au parte de bucate ca adevărați boieri! Chiar ziceam în glumă că purceii noștri mănâncă morcov coreean. Toată familia e implicată în creșterea lor. Ne-am obișnuit să le pregătim masa. Ne ia cam jumate de oră”, ne-a povestit Adrian.
 
Puii de până la 15 kg nu prea sunt buni de consumat. Carnea e gustoasă  când mistrețul ajunge la 50 kg și pentru asta e nevoie cam de jumătate de an, dar totul depinde de hrană. “Îi creștem până la această greutate și îi vindem sacrificat, îi comercializăm sau la carcas, sau jumătate. Am încercat pe bucăți și era dificil. Lumea îi cumpără, de obicei, pentru carne. De 15 kg iau cei de prin sate, care au case și vor să îi crească și să îi consume”, ne-a spus viitorul zootehnician.  
 
“Vom investi în fermă și vom dezvolta o adevărată afacere cu mistreți”
 
Când sunt mai mulți la treuca cu mâncare, sunt împărțiți pe “categorii de vârstă”. Cei mici la cei mici, cei mari – la semenii lor. Cât le dai, atâta mănâncă. Masculii din fermă sunt castrați, au doi “lăsați de sămânță”. Acum au 21 de godăcei mici și șase scrofițe. “Fată o dată pe an, mai mult nici nu ne-am dori, pentru că nu vom reuși să ne isprăvim. La început eram mai entuziasmat, totul părea mai ușor, dar mai apoi când apar toate problemele îți cam piere entuziasmul. Dar eu și familia mea ne vedem dezvoltând această ramură a zootehniei. În primul rând pentru că nu prea este concurență pe piață, e un segment nepopulat. Vom investi mai mult ca să o aducem la rang de afacere serioasă”, a încheiat tânărul de la ferma de mistreți din Anenii Noi.
 
Pe final de poveste se cere și o concluzie. Păi, mistreții nu vor beneficia de subsidii din partea statului, așa că toți banii care vor fi introduși în dezvoltarea fermei sunt bani din bugetul familiei. Dacă v-ați decis să aveți la casă un purcel sălbatic, dar îmblânzit și cuminte, vă spunem că un pui de până la 15 kg costă 1300 lei și până de Crăciun va fi tocmai bun de tăiat.
 
 
loading ...