RASA DE PORC VIETNAMEZ: carne fără colesterol. Condiții de creștere

20 jun 2023
Rasa de porc vietnamez este din ce în ce mai căutată, dietologii spun că ar avea mai puțin colesterol, iar crescătorii – că necesită cheltuieli minime pentru întreținere. Trăsătura distinctivă a acestor porci este burta lor mare – care se poate tîră chiar și pe pământ atunci când scroafele sunt gestante.
 
Porcii vietnamezi cântăresc, de obicei, între 50-75 kilograme, dar pot ajunge și la 100 kilograme, cu o înălțime de 35-50 cm umeri. Ating jumătate din greutatea lor adultă la vârsta de un an și pot atinge greutatea maximă după aproximativ 16 luni.
 
Avantajele creșterii porcilor vietnamezi
  • Costuri reduse de hrănire;
  • Posibilitatea de plimbare liberă aproape pe tot parcursul anului (în funcție de locul de reproducere), deoarece porcii tolerează perfect temperaturile scăzute în timpul iernii;
  • Are carne fragedă, cu conținut scăzut de grăsimi. Conținutul scăzut de colesterol din produs oferă posibilitatea de a-l folosi în alimente pentru persoanele cu boli ale vaselor de sânge;
  • Animalele sunt foarte curate, lipsite de mirosul deosebit inerent aproape tuturor porcilor din alte rase;
  • Rezistent la boli și imunitate la temperaturi extreme;
  • Maturitatea timpurie vă oferă posibilitatea de a obține primii purceii la doar 7-9 luni. În plus, scroafele sunt foarte fertile, fătând între 12 si 20 purcei.

Citește și: Porci Mangalița

Hrănirea porcilor vietnamezi

Hrănirea animalelor depinde de structura particulară a sistemului lor digestiv. Stomacul mic și intestinul cu diametrul mic, mișcarea rapidă a furajelor prin tractul digestiv îl fac nedorit pentru utilizarea făinii furajere. Dieta standard pentru porci obișnuiți, cum ar fi sfecla furajeră, paie, pentru rasa vietnameză nu funcționează.
 
Cea mai bună dietă pentru porcii vietnamezi o reprezintă: fânul proaspăt, lucerna, trifoiul sau leguminoasele. Hrana este pregătită sub formă de terci gros. Hrănirea cu alimente de această consistență contribuie la eliberarea unei cantități mari de salivă, sub influența căreia amidonul trece în zahăr. Acest lucru simplifică procesul de digestie.

Citește și: PORCI PIETRAIN
 
Pentru ca alimentele să digere cât mai bine posibil, ar trebui să se acorde atenție cerealelor, și se recomandă măcinarea lor. Baza furajelor este orzul și grâul. Adăugați ovăz, mazăre și porumbul. Acestea din urmă nu trebuie să depășească 10%, deoarece provoacă obezitate la porci. Dacă adăugați prea mult porumb în furaj, va fi aproape imposibil să obțineți carne slabă fără grăsime și de calitate.


 
Suplimentele de vitamine au un efect bun asupra sănătății porcilor. Purceilor li se poate da ulei de pește. Scroafelor - ouă, lapte, vitamine. În formă brută, pentru a nu distruge vitaminele, puteți da animalului dovlecel, morcovi, dovleac.
 
Creșterea purceilor vietnamezi

Purcei mănâncă mai întâi numai lapte care le satisface nevoile aproape tuturor nutrienților. Excepția este fierul. Pentru a preveni anemia la purcei, li se pot administra injecții cu medicamente speciale.
 
În medie, la 10 zile după fătare, purcelul ajunge la o greutate de 1 kg, la 20 de zile – 1,5-2 kg. După o lună, un purcel vietnamez ar trebui să cântărească nu mai puțin de 2,5-3 kg.
 
Pentru o creștere bună în greutate a purceilor în vârstă de circa 4-6 săptămâni, puteți începe să introduceți alimente solide. Puteți include și cretă, cărbune, alte substanțe care conțin calciu, fosfor. Porcii de două săptămâni pot fi hrăniți cu un terci gros. La o lună după naștere, cantitatea de lapte de la scroafă se reduce. Până în acest moment, purceii trebuie să învețe să se hrănească cu furaje obișnuite.
 
Carnea de porc vietnamez

Carnea de porc vietnamez este fragedă și delicioasă. A apărut recent pe piață, dar și-a câștigat deja încrederea consumatorilor. Un gust deosebit de bun o are carnea de porc vietnamez de talie medie, care are o greutate de pana în 40 de kilograme, deși pe piată se găsește adesea doar porc vietnamez de 100 kg, ar fi indicat sa incercați si carnea de porci de talie mai mica. Carnea de porc vietnamez are conținut scăzut de colesterol și își păstrează nutrienții indiferent de modul de preparare al cărnii.

Sursa: Agricultorii.ro
loading ...