MANGALIȚA - una dintre cele mai apreciate specii de porci din Europa. De ce, vedeți AICI

17 feb 2023
Mangalița este o rasă de porci domestici originară din Ungaria, rezistentă la boli, nepretențioasă la mâncare, se maturizează repede, iar carnea este mai scumpă și mai sănătoasă din care se spune că se fac cei mai gustoși cârnați.

De ce este rasa Mangalița deosebită

Mangalița a aparut în prima parte a secolului XIX, din combinarea raselor Bakonyi și Szalontai cu mistrețul. Porcul Mangalița este o rasă mică spre medie, cunoscută pentru producția de grăsime.

Greutatea porcului Mangalița la vârsta de un an este de  70-80 de kilograme, la vârsta de 2 ani, este 80-100 de kg, iar când depășește această vârstă, poate ajunge și la 200-300 de kilograme. Greutatea corporală medie a vierilor maturi variază de la 68 la 77 de kilograme, iar greutatea corporală medie a scroafelor mature este cuprinsă între 64 și 73 kilograme. Înălțimea este medie iar scheletul este foarte puternic. Lungimea măsurată de la bot până la coadă variază de la 120 centimetri  la 140 centimetri. Scroafa fată între 5-6 purcei o dată, iar pe lângă capacitatea mică de alăptare, prezintă un instinct matern slab.

Cum se cresc porcii din rasa Mangalița

Rasa de porc Mangalița este potrivită pentru creșterea semi-intensivă sau intensivă. Produce carne slabă în cantități reduse. Animalele sunt hrănite cu un amestec de iarbă completată cu cartofi și dovleci.

Porcul Mangalița poate fi crescut liber și hrănit cu furaje standard. Animalele ajung, de obicei, la greutatea de sacrificare la vârsta de 12 luni, iar principalul produs obținut din acestea sunt cârnații.
  • Nu sunt necesare condiții speciale pentru creșterea porcilor.
  • Nu este nevoie de mari investiții, porcii se adaptează foarte ușor la condițiile la care sunt expuși.
  • Le place să alerge, iar creșterea în libertate îți garantează o carne delicioasă, preferată chiar și de amatorii de produse bio.
  • Este o rasă ierbivoră și consumă, în special, porumb și furaje. De asemenea, se pot hrăni și cu iarbă, mere, varză, dar și tărâțe.
  • Porcii din această rasă sunt rezistenți la condițiile climatice mai puțin favorabile și prezintă o imunitate mai crescută la boli.
  • Se maturizează devreme iar perioada de cresștere este până la doi ani.
  • Procentul de carne al acestei rase este de 45%, iar raportul carne-grăsime este de 1,1/1.
Avantajele rasei Mangalița
  • carnea are mai multe vitamine și un profil lipidic bun pentru sănătate;
  • carnea conține acizi grași de tip omega 3, 6 și 9;
  • poate fi consumată și de persoanele care suferă de boli cardiovasculare sau de diabet;
  • procentul de acizi grași nesaturați din această carne ajunge la 70%, similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau somon;
  • slănina de mangalița este la fel de gustoasă ca a altor rase, însă mult mai sănătoasă;
  • carnea este foarte bună, mai ales gătită la cuptor, cu ierburi aromate;
  • carnea de mangalița conține puțină apă, de aceea este recomandată pentru pregătirea șuncii;
  • este o rasă rezistentă la boli și la condiții climatice mai puțin favorabile;
  • nu sunt pretențioși la hrană;
  • se maturizează devreme și se reproduc de la 11-12 luni;
  • randamentul la sacrificare este de 75-85%;
  • carnea și produsele de Mangalița sunt foarte apreciate pe piața Uniunii Europene, Japonia și SUA.
Dezavantaje
  • scroafă fată cu aproximativ doi-cinci pui mai puțin decât un porc obișnuit, însă și carnea este mai scumpă;
  • perioada de creștere este cu un an mai lungă decât la porcul obișnuit.
Sursa: pestr.ro
loading ...