DE CE SUNT PROFITABILE VACILE DIN RASA ANGUS? Caracteristici, avantaje

16 mai 2023

Caracteristici rasă vaci Angus

Rasa Black Angus este bine cunoscută în întreaga lume. Fermieri o apreciază pentru că este o rasă care poate aduce venituri, iar consumatorii de carne de vită o apreciază pentru gustul deosebit și beneficiile pe care le are.

Carnea provenită de la aceste vite are un aspect marmorat creat de fâșiile de grăsime, respectiv de grăsimea intramusculară, care o face să fie superioară cărnii de vită comune. Este o carne plină de aromă, delicioasă, este ușoară, slabă, fragedă și suculentă.

Citește și: VACILE SIMMENTAL

Vacile Angus sunt animale de talie medie, musculoase, renumite ca rasă de carne. Sunt utilizate pe scară largă în încrucișări pentru a îmbunătăți calitatea carcasei și capacitatea de muls. Angus este o rasă de carne de vită de cel mai înalt rang datorită grăsimii albe și cărnii slabe de un roșu aprins.Trăsăturile caracteristice ale rasei Angus sunt culoarea neagră, capul ciufulit, corp compact și înțepenit, calitatea fină a cărnii.
  • Fătare ușoară și viței viguroși. Instinctul de mamă Angus este foarte puternic, la fel ca și instinctul vițelului de a se ridica și de a suge în primele momente după fătare.
  • Mame bune cu capacitate superioară de muls – Vaca Angus este renumită pentru trăsăturile ei materne, ușurința la fătare și capacitatea de a fi mulsă, producând în fiecare an un vițel care depășește cu peste jumătate din greutatea corporală.
  • Maturitate timpurie, fertilitate și rezistență – Vaca Angus își face treaba bine, indiferent dacă este la primul sau la al paisprezecelea vițel.
  • Adaptabil la toate condițiile meteorologice – Angus prosperă în toate condițiile cu un minim de întreținere.
  • Conversie superioară a hranei – Un studiu recent asupra tipurilor de vaci încrucișate a demonstrat că Angus au fost printre cele mai eficiente, oferind randamente nete mai mari ale investiției.
  • Marmorare naturală pentru carne de vită gustoasă și fragedă – Piața solicită carcase cu mai multă marmorare pentru a satisface cererea consumatorilor. Eritabilitatea marmorarii este moderat ridicată. Corelația dintre marmorare și sensibilitate este, de asemenea, moderat de mare, astfel încât atunci când producătorii de bovine selectează pentru marmorare, frăgezimea se îmbunătățește.
 

Descrierea productivității rasei de vaci Angus

Vițeii din rasa Aberdeen-Angus se nasc mici, greutatea lor corporală este de 10-15 kg. La vârsta de 6 luni ajung, în medie, până la 180 de kilograme. La trei ani, vițeii pot cântări de la 430kg până la 600kg.

Vacile mature au o greutate de 500-550 kg, iar greutatea în viu a taurilor este, în medie, de aproximativ 750-950 kg. Din tauri se poate obține o cantitate de carne de circa 60-70% la sacrificare.

Citește și: VACILE HOLSTEIN FRIESIANS

Masa osoasă a animalului este subțire, astfel încât carcasa după sacrificare nu conține mai mult de 17% din oase. Carnea cu fibre fine, fragedă, marmorată este umplută cu straturi minore de grăsime.

Vacile devin mature foarte devreme, prima lor fătare este la vârsta de 14-15 luni. Fătarea vacilor este ușoară. Producția de lapte anuală a vacilor de Angus nu depășește 1700 litri.

Crește foarte repede. Cu o nutriție adecvată poate într-o zi să câștige 1 kg.

Citește și: CONSTRUCȚIA UNEI MINI FERME DE BOVINE

Fertilitatea foarte ridicată. Oferă o carne marmorată delicioasă cu un strat uniform de grăsime. După sacrificare, randamentul în carcasă variază de la 60 la 70%.

Sursa: Agricultorii
 
loading ...