Potrivit unui proiect care urmează să intre în dezbatere, creșterea animalelor pentru blană ar putea fi interzisă în România. Inițiatorii proiectului susțin că animalele sunt crescute în condiții greu de imaginat, pentru ca apoi să fie sacrificate pentru balana atât de valoroasă, transmite AGROMEDIA, cu referire la Observatorul.
Este vorba despre o intrare în normalitate a României. În țara noastră nu există o tradiție pentru creșterea acestor animale, însă am fost surprins să aflu că au fost înființate anumite ferme pe teritoriul României.
Modul în care sunt crescute și sacrificate aceste animale nu reprezintă altceva decât acte de cruzime, a spus Gheorghe Pecingină, membru al Camerei Deputaților.
Deputatul a informat că în România mai există doar 13 ferme de creștere a animalelor sălbatice pentru blănuri care funcționează în pierdere.
Întreaga industrie fiind într-un declin accentuat, în condițiile în care se renunță din ce în ce mult la hainele din blănuri naturale.
Proiectul care ar putea interzice creșterea animalelor pentru blană a fost depus și urmează să intre în dezbatere. Alături de reprezentanții unor asociații românești și europene, susțin ca și România să facă ceea ce e corect și moral și să devină, prin votul Camerei Deputaților, cea de-a 20-a țară europeană care renunță la fermele de animale pentru blană.
Creșterea animalelor pentru blană este o afacere care a căpătat amploare în România, prin înființarea unor ferme de șinșile și nurci. Daniel Mărgărit este supranumit regele blănurilor din România. Creează haine din blană de vulpe, nurcă, şinşila, lynx şi samur, iar unele piese pot ajunge şi la 15.000 de euro. O parte din materia primă o cumpără de la fermele de animale din ţară. Este supărat pe iniţiativa din Parlament pentru că îi strică afacerea.
Această lege va afecta aceste familii care trăiesc generaţie din generaţie din acest business. Această lege va putea pune România în situaţia de a plăti daune de zeci de milioane de euro celor afectaţi, a declarat Daniel Mărgărit, Preşedintele Asociaţiei Române a Blănurilor.