Conform datelor furnizate de Camera de Agricultură din Schleswig-Holstein, în octombrie 2025 s-au atins sau chiar depășit recorduri de prețuri pe piața angro a ouălor. Creșterea este alimentată de un dezechilibru evident între cererea ridicată și oferta tot mai limitată, scrie Agrarheute.
Robert Schmack, reprezentant al Asociației Bavareze a Păsărilor, avertizează că actuala situație ar putea duce la o penurie de ouă și carne de pasăre în perioada următoare, în special în apropierea sezonului sărbătorilor de iarnă. El estimează o posibilă creștere cu până la 50% a prețului ouălor în retail, dând exemplu un pachet de 10 ouă care ar putea ajunge să coste 3,50 euro, comparativ cu 2,50 euro în prezent.
În paralel, marii comercianți încearcă deja să-și asigure din timp stocurile pentru lunile noiembrie și decembrie, anticipând blocaje în aprovizionare.
Printre cauzele principale ale crizei actuale se numără:
- Epidemia de gripă aviară, care afectează în special fermele cu creștere în aer liber, unde păsările au contact direct cu cele sălbatice, purtătoare ale virusului.
- Interzicerea adăpostirii în grupuri mici, introdusă la începutul anului, care a dus la scăderea capacității de producție.
- Reducerea efectivelor de găini în Olanda, unul dintre cei mai mari producători de ouă din Europa.
- Creșterea consumului de ouă per capita în Germania, ceea ce accentuează dezechilibrul dintre cerere și ofertă.
În plus, oferta limitată din alte state membre UE accentuează presiunea asupra pieței regionale.
Ca măsură de urgență, reprezentanții industriei avicole propun instituirea unei izolări obligatorii a păsărilor de curte la nivel național, pentru a limita răspândirea virusului. Potrivit Institutului Friedrich Loeffler (FLI), gripa aviară a afectat deja peste 30 de crescătorii comerciale, iar numărul ar putea crește dacă măsurile de protecție biosecuritară nu sunt întărite.
Pe termen scurt, consumatorii europeni se pot confrunta cu prețuri mai mari la ouă și carne de pasăre, dar și cu disponibilitate limitată a produselor, în special în perioada sărbătorilor de iarnă, când cererea atinge valori maxime.
