În sistemul extensiv gospodăresc, puii sunt crescuți cu cloști (curci sau găini), iar în sistemul semiintensiv sau intensiv (cu cloști sau fără) în hale special amenajate, pentru creșterea la sol, pe așternut permanent. În cazul creșterii intensive a curcilor, puii pot fi crescuți în baterii, special pentru producerea de carne, sistem folosit, de dată mai recentă. În condițiile fermelor mici și mijlocii, creșterea curcilor se practica în mod deosebit în sistem semiintensiv.
În general, creșterea puilor de curcă se aseamănă cu cea a găinilor, prezentând însa unele particularități. Aparatul digestiv al curcilor este asemănător cu cel al găinilor, lungimea tubului digestiv fiind de circa 4 metri la curcani, și de 3 metri la curci. Fiziologia digestiei este absolut asemănătoare cu cea a găinilor, diferind doar ca dimensiuni și capacitate (gușă, stomac glandular), care sunt mai mari, proporționale cu mărimea crescută a curcilor, față de găini.
Creșterea naturala a puilor de curcă se face în libertate și poate da rezultate bune numai dacă cloșca (curca sau găina) este foarte bună mamă și dacă timpul este favorabil.
Creșterea puilor de curcă cu cloșcă se realizează în condiții bune în perioada aprilie-august, când temperatura exterioară nu creează probleme. În aceste condiții, puii își pot caută o parte din hrană împreună cu cloșca, dar randamentul de creștere este limitat, specific sistemului de creștere extensiv gospodăresc. De aceea, este de dorit a se folosi sisteme mixte, semiintensive, în care intervenția omului prin elemente de intensivizare are efecte optimizante (hrănirea cu nutrețuri concentrate combinate sau amestecuri de fermă bine echilibrate proteino-vitamino-mineral), optimizarea condițiilor de mediu, în hale (puiernițe) cu așternut permanent, cu asigurarea dirijată a temperaturii, ventilație, umiditatea curenților de aer, limitarea noxelor etc.
În cazul creșterii puilor de curcă cu cloști, adăpostirea cloștilor cu pui pe timpul zilei, în caz de timp neprielnic (ploi, frig, vânturi puternice), se face în adăposturi speciale, în care nu este permis accesul altor specii de animale sau păsări. Este recomandat ca aceste hale-adăpost, pentru cloștile cu pui de curcă, să fie folosite în continuare, exclusiv pentru pui, atunci când aceștia se măresc și cloșca o să-i părăsească.
Aceste adăposturi trebuie să fie suficient de luminoase, spațioase, călduroase. În momentul în care puii s-au obișnuit să consume furaje, acestea se administrează în așa fel încât, cloștile să nu poată ajunge sa le consume, protejate printr-un sistem de grătare care să permită trecerea puilor spre a-și consuma rația.
În ce privește creșterea naturală a puilor cu „cloșca captivă”, se poate practica atât în cazul curcilor cât și a găinilor sau bobocilor cu cloști în libertate. Acest sistem înlătură parțial neajunsurile puilor existente în cazul creșterii puilor cu cloști în libertate. În acest sistem, cloșca este închisă într-o cușcă (cutie de creștere), având dimensiunile de 70/70cm, pentru cloșca găină și de 90/90cm pentru cloșca curcă.
Cutia de creștere este un mini adăpost, închisă complet pe trei laturi și acoperită. Latura a 4-a fațada este prevăzută cu stinghii, în poziție verticală, astfel încât să permită intrarea și ieșirea puilor în așa fel încât joacă rolul unei „crescătorii artificiale”, care asigură căldura necesară puilor, cu precădere în primele zile de viață, dar și în continuare, pe toată perioada cât cloșca nu părăsește puii.
Rația de hrană a cloștii se administrează în fața laturii prevăzute cu stinghii, în imediata apropiere a acesteia, în așa fel încât, cloșca să ajungă în mod facil să-și consume hrana. Rația de hrana pentru pui se administrează la 0,7-1,0m distanță de latura cu stinghii, în așa fel încât cloșca să nu ajungă să consume hrana puilor.
Aceste cutii de creștere se pot amplasa pe timp frumos, pe pășuni cu vegetație bogată și valoroasă (lucerniere sau trifoiști cu talie mică). Cutiile cu cloști se mută dintr-un loc în altul, pe pășune, la intervale de câteva zile. Pe timp nefavorabil, cuștile cu cloști și pui se adăpostesc în hale. Este bine ca în jurul cuștilor să se amenajeze voliere din plasă de sârmă, provizorii, care să nu permită îndepărtarea prea mult a puilor și să-i ferească în același timp de animalele răpitoare.
Lumina și hrana puilor de curcan
Foarte importantă ca temperatura este lumina. În primele două zile de viață, puii au nevoie de lumină permanentă, iar mai apoi reduci iluminarea treptat, cu câte 30 de minute în fiecare zi. De asemenea, până la vârsta de 3 zile, trebuie să le dai apă fiartă amestecată cu ceai verde și zahăr, după care înlocuiești infuzia cu apă normală. În primele 30 zile de viață, puii de curcan vor primi o hrană cu compoziție adecvată, care să le asigure minim 28% proteină. Ulterior, când împlinesc 3 luni, în meniul lor se introduc, treptat, verdețuri și grăunțe.
Curcanii au nevoie de mai multe proteine ca găinile. Ca să se dezvolte normal, puii au nevoie ca hrana lor să conțină 28% proteine, în vreme ce adulții au nevoie de 20%. Un curcan matur are nevoie de 0,453 kg de hrană zilnic. Din meniul lor nu pot lipsi materiile prime de calitate încorporate în furaje, aminoacizii, vitaminele, mineralele, proteinele vegetale ușor digerabile, extractele naturale din plante.
Pe lângă hrana de calitate, curcanii nu pot bea orice fel de apă. Trebuie să fie la discreție, în permanență proaspătă și provenită din sursă sigură. Un curcan bea în jur de 650 de ml de apă, în fiecare zi. E bine ca recipientele din care beau apă curcanii să fie folosite doar de ei, mai ales când sunt pui, nu și de alte păsări din gospodărie.
La vârsta de 30 de zile, se apreciază că puii sunt suficient de mari pentru a-și asigura și căuta hrana pe suprafețe mai mari de pășune, cutiile se desființează, iar cloșca este lăsată cu puii, în libertate. În cazul în care numărul păsărilor este mare, este preferabil a se folosi sistemul de creștere a puilor de curcă în hale speciale, pe așternut permanent, în condiții semiintensive.
Spațiul de dezvoltare
Curcanii ajung la maturitatea sexuală după 8-9 luni, iar femelele, la 7-8 luni. Pe lângă menținerea curățeniei din coteț, pentru a se putea dezvolta normal, curcanii au nevoie de un anumit spațiu. Astfel, pentru fiecare doi masculi este necesară o suprafață de 1 mp. Curcile au nevoie de 0,55 mp – 0,75 mp fiecare.
Sursa: gazetadeagricultura.info