TOAMNA SE NUMĂRĂ BOBOCII ... DACĂ AI CE NUMĂRA. La Bălți, puii s-au scumpit cu 20 de lei

31 aug 2022
Anul acesta, prețul pentru păsările de curte a fost pipărat din primăvară și până la sfârșitul verii. Și parcă nu erau destul, la piața avicolă din Bălți, puii s-au scumpit zilele acestea cu 30-40%, transmite AGROMEDIA, cu referire la TVN.

Pentru o pasăre de aproximativ o lună și jumătate gospodarii trebuie să plătească 30-40 de lei. Însă dacă orătania ajunge să cântărească jumătate de kilogram, costă chiar și 65 de lei. Pentru un pui de rață de trei săptămâni, cumpărătorul trebuie să scoată din buzunar între 35 și 40 de lei

Gospodarii sunt mai mult cu văzutul prin piață. Prețurile depășesc posibilitățile lor financiare, mai ales că din cauza secetei, anul acesta nici mâncare pentru păsări nu prea au.

Prețurile sunt mari, cum pot să ne pară prețurile, totul e scump. Am cumpărat pentru o băbuță, ca să aibă și ea o bucățică de carne să o mănânce. 65 de lei un pui, până o să-l crești el mai mănâncă, mai trebuie grăunțe, mai trebuie o mâncare, mai trebuie pentru dânsul multe, nu. Medicamente trebuie întâi și întâi să îi dai.

Totul s-a scumpit, grâul e scump, porumbul e scump, de aceea și s-au ridicat prețurile.

Mâncarea e scumpă, le aduc de prin sate, benzina e scumpă, cred că din această cauză, spun cumpărătorii.

Un bărbat care a cumpărat 40 de rațe povestește că a achitat pentru ele 1.400 de lei. Prețurile au crescut în medie cu 30 – 40 la sută din cauza costurilor pe care le suportă crescătorii de păsări.

Când sunt bani, atunci cumpărăm, cu trei ore în urmă am venit din Austria, am acum bani, dar cumpăr mamei, ca mama să aibă cu ce se ocupa. E mai ușor să vinzi grâul și să cumperi carne, dar carnea la fel e scumpă dar calitatea e joasă, spune gospodarul.

Comercianții susțin că în anii precedenți în această perioadă vindeau mai mult.

35 rața, 34, puișorul tot așa. 35, 40, 38, depinde de pui, cât e de mare. Nu pre cumpărători, nu e hrană și nu prea. Lumea e plecată, e greu de trăit în Moldova. Cumpără câte 10, nu cumpără ca înainte câte 40, câte 20, dar cumpără câte 10 pentru că nu-s bani.

Vindem puișori de casă, rățuște mute, deja sunt ultimele, toată vara am vândut. – La ce preț sunt? – Acum sunt 25 de lei. – Cât au? – Au zece zile. Un pic, cu 10-20 de lei sau mai scumpit, nu mai mult. – Aveți cumpărători, vine lumea, cumpără? – Vara au fost, deodată au fost, dar acum e slab iată cum vedeți. Îi tare slabă piața, spun vânzătorii.

TOAMNA SE NUMĂRĂ BOBOCII ... DACĂ AI CE NUMĂRA. La Bălți, puii s-au scumpit cu 20 de lei

TOAMNA SE NUMĂRĂ BOBOCII

DACĂ AI CE NUMĂRA

La Bălți, puii s-au scumpit cu 20 de lei

TOAMNA SE NUMĂRĂ BOBOCII ... DACĂ AI CE NUMĂRA. La Bălți, puii s-au scumpit cu 20 de lei

loading ...