Reinventarea viitorului zonelor rurale din Republica Moldova și restabilirea speranței populației rurale reprezintă una din prioritățile actuale. Conform statisticilor, aproximativ 60% din populația țării noastre locuiește în sate, iar cetățenii au nevoie de inițiative, oportunități și proiecte care ar spori dezvoltarea satelor moldovenești.
În acest sens, reprezentanții Rețelei de Dezvoltare a Comunităților Rurale și Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova au semnat un Memorandum de colaborare prin care își propun promovarea politicilor de dezvoltare rurală eficiente, echitabile și inclusive prin instituirea Parlamentului Rural din Moldova.
În cadrul consultărilor Conceptului Parlamentului Rural cu membrii ambelor rețele s-a stabilit ca „Parlamentul Rural din Moldova” va fi o platformă importantă pentru a reuni toate sectoarele societății rurale, pentru a evidenția problemele și a discuta prioritățile rurale atât reciproc între actorii societății rurale, cât și cu reprezentanții autoritățile publice centrale.
Conceptul de Parlament Rural este inspirat din cele mai bune practici europene, iar acest format și-a dovedit deja eficiența în țările membre UE, dar și în țările cu statut de candidat.
Menționăm că Parlamentul Rural din Moldova nu este un organism legislativ sau decizional și nu face parte din structurile oficiale ale guvernului. Acesta este un proces apolitic de implicare pe principiul „de jos în sus” a populației din mediul rural.
Parlamentul Rural are drept obiective o mai bună înțelegere a problemelor din mediul rural și îmbunătățirea politicilor și programelor de acțiuni în abordarea problemelor din regiune.
Prin această inițiativă dorim să demonstrăm că satele moldovenești pot deveni atractive – zone care să ofere oportunități de cooperare, muncă și dezvoltare.
„Parlamentul Rural” este un proces, care se extinde pe un ciclu de 2 ani, culminând cu un eveniment bienal de anvergură – „Parlamentul rural”, care reunește toate părțile interesate ale proceselor de dezvoltare rurală, evidențiază problemele, identifică și promovează soluții eligibile.
Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului ”Sprijin pentru consolidarea capacității organizațiilor naționale, regionale și locale de planificare a dezvoltării pentru creșterea durabilă, echitabilă și inteligență a zonelor rurale” finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe a Republicii Letone și implementat în parteneriat de către Forumul Rural din Letonia, Rețeaua de Dezvoltare a Comunităților Rurale din Moldova și Rețeaua Națională LEADER din Moldova.
Sursa: agrofarm.md