CRIZĂ DE RESURSE UMANE LA AIPA: Agenția propune o singură soluție. Care este, afli AICI

12 nov 2021

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) trece prin momente de criză la capitolul angajați. Informația a fost anunțată încă în vara anului curent, când instituția a dat startul achitării subvențiilor către fermieri. Atunci AGROMEDIA a publicat mai multe articole la acest subiect, iar directorul adjunct interimar AIPA, Diana Coșalîc, a justificat întârzierea achitărilor prin lipsa cadrelor de muncă și dosare multe pe care angajații, puțini la număr, nu reușesc să le verifice și să efectueze controale direct la fața locului.
 
La mai bine de trei luni de la discuțiile cu oficialii Agenției situația rămâne a fi neschimbată. Portalul nostru a solicitat opinia la acest capitol, încercând să afle care sunt motivele și soluțiile pentru a redresa starea de lucruri. Potrivit AIPA, „în 11 ani de activitate instituția a fost reorganizată de mai multe ori, din autoritate administrativă în instituție publică și viceversa. Rezultatul reorganizării nu a afectat procesul de recepționare a cererilor, dar a distorsionat motivația angajaților”.
 
În același context, surse oficiale din cadrul AIPA ne-au comunicat că printre problemele existente cea mai importantă rămâne salarizarea insuficientă a angajaților. „Referindu-ne la cuantumul remunerației muncii, trebuie de menționat că salarizarea angajaților instituției este asigurată conform prevederilor Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Doar în anul 2021 AIPA a demarat mai multe concursuri de angajare pentru a suplini funcțiile vacante, care au eșuat, principalul motiv fiind lipsa participanților. În discuții cu candidații care participă la concurs s-a constat că gradul de responsabilitate al funcției în raport cu nivelul de salarizare îi determină să nu aplice pentru un post în cadrul Agenției. La moment AIPA dispune de 20 de funcții vacante și temporar vacante, din totalul de 90, conform statelor de funcții, sau o capacitate de 77,7%”, au menționat sursele.   
 
Personalul calificat preferă să se concedieze

„Personal calificat se concediază sau se transferă în alte sfere de activitate, motivând pe sporirea volumului de lucru, creșterea responsabilității, deoarece se implementează diverse scheme noi de plată, cu proceduri și procese ce se diferențiază una de alta, asigurarea calității procesului de examinare a dosarelor etc. Soluția poate fi o remunerare adecvată în raport cu volumul mare de lucru, dar și cu responsabilitățile mari”, au conchis sursele din cadrul instituției menționate. 
 
Precizăm că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură are misiunea de a susține financiar producătorii agricoli și comunitățile locale în vederea dezvoltării sectorului agroindustrial și mediului rural prin prisma gestionării corecte și transparente a Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, dar și ale altor surse ale partenerilor de dezvoltare. Realizarea misiunii se axează pe domenii de intervenție aprobate în cadrul normativ.
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

ÎNCEPE WINTER BERRY SCHOOL. Toată lumea interesată de cultivarea pomușoarelor poate participa la instruirile tematice

20 jan 2022

DIGITALIZAREA ÎN SPRIJINUL ANTREPRENORILOR: Ce prevăd cele două pachete care vor fi lansate în curând și ce oportunități oferă

14 jan 2022

ASOCIAȚIA EcoLocal LANSEAZĂ PLATFORMA PENTRU PROMOVAREA TURISMULUI AGRO-ECOLOGIC. Detalii

12 jan 2022

CURS ONLINE DESPRE AGRICULTURA ECOLOGICĂ PENTRU ELEVI ȘI PROFESORI. Detalii

11 jan 2022

CELE MAI VOTATE BRANDURI DIN AGRICULTURĂ, TOPUL AGROBRANDS 2021: Liderii detașați la toate categoriile

29 dec 2021

CRIZĂ DE RESURSE UMANE LA AIPA: Agenția propune o singură soluție. Care este, afli AICI

CRIZĂ DE RESURSE UMANE LA AIPA: Agenția propune o singură soluție

Care este, afli AICI

CRIZĂ DE RESURSE UMANE LA AIPA: Agenția propune o singură soluție. Care este, afli AICI

loading ...