ÎN ATENȚIA OPERATORILOR CARE PRODUC, DEPOZITEAZĂ ȘI EXPORTĂ FRUCTE ȘI LEGUME

07 feb 2023
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, precizează care sunt Cerințele de desfășurare a activității operatorilor din lanțul alimentar care produc, depozitează și exportă materie primă și produse alimentare de origine vegetală:

Operatorii din lanțul alimentar plasează pe piață produsele alimentare provenite din Republica Moldova numai dacă acestea au fost preparate și manipulate exclusiv în unitățile care au fost înregistrate oficial în domeniul siguranței alimentelor, menționează ANSA.

De asemenea, operatorii din domeniul alimentar care nu sunt înregistrați oficial în domeniul siguranței alimentelor sunt îndemnați să depună o cerere în acest sens la subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor sau on-line, pe portalul serviciilor publice: https://servicii.gov.md/ro/service/003000867, în termeni cât mai scurți.

De asemenea, ANSA amintește că certificatul fitosanitar pentru produsele destinate exportului este eliberat doar în cazul în care acesta este solicitat de țara de export. Astfel, pentru anumite produse de origine vegetală care sunt exportate în Uniunea Europeană a fost eliminată obligativitatea certificării fitosanitare.  Respectiv, numărul certificatelor fitosanitare eliberate la export s-a micșorat comparativ cu aceeași perioada a anului precedent.

Agenția va efectua în continuare controale oficiale, în funcție de riscuri, în vederea garantării unor practici corecte în comerțul cu produse alimentare.

Solicităm tuturor agenților economici să respecte legislația în domeniul fitosanitar și al siguranței alimentelor la desfășurarea activității de producere, depozitare și export a produselor alimentare de origine vegetală, colaborând, în mod eficient, cu Agenția și contribuind, astfel, la asigurarea pieței cu produse alimentare calitative și sigure pentru consum, se arată în comunicatul ANSA.
loading ...