OMS AVERTIZEAZĂ: CÂRNAȚII VEGETALI, LAPTELE DE MIGDALE ȘI OVĂZ POT FI DĂUNĂTORI SĂNĂTĂȚII

14 sep 2022
Organizația Mondială a Sănătății avertizează: înlocuitorii pe bază de plante pentru carne și lactate ar putea fi dăunători sănătății.

Potrivit OMS, alimentele extrem de procesate ar putea avea o densitate energetică ridicată, sunt bogate în sodiu, grăsimi saturate și zaharuri simple. În același timp, au un conținut scăzut de fibre, vitamine și minerale importante. Această combinație nesănătoasă nu are nimic de-a face cu valoarea nutritivă a alimentelor naturale de origine animală pe care acestea sunt destinate să le înlocuiască, transmite AGROMEDIA, cu referire la food-retail.agrointel.ro.

Alimente din plante puternic procesate

OMS vede și confirmă avantajele fundamentale ale unei diete pe bază de plante, dar nu consideră că toate dietele pe bază exclusiv de plante sunt sănătoase.

În mod tradițional, o dietă pe bază de plante este asociată cu alimente sănătoase, sănătoase și neprocesate, cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele, leguminoasele, nucile și semințele.

Băuturile, gustările și dulciurile cu un conținut ridicat de zahăr pot fi vegane, adică doar pe bază de plante și fără produse de origine animală, dar sunt periculoase din punct de vedere nutrițional.

Potrivit OMS, acestea includ produse care imită carnea procesată, cum ar fi cârnații vegetali, nuggets și burgerii, înlocuitorii de lapte (lapte de migdale și ovăz) și „brânză” și „iaurt” pe bază de plante.

Alimentele foarte procesate conțin compuși care se găsesc în alimente naturale – cum ar fi amidonul, zaharurile, grăsimile și izolatele proteice, dar și aditivi de aromă, coloranți, emulgatori și alți aditivi artificiali care le fac durabile, le imprimă gustul și le îmbunătățesc aspectul.

Produse vegetale intens procesate: efectele asupra sănătății nu sunt clare

La acest moment nu se poate evalua efectul asupra sănătății al produselor de laborator pe bază de plante înalt procesate. Trebuie să urmeze studii ulterioare pentru a afla mai multe despre efectele înlocuitorilor de carne procesată și ale aditivilor alimentari și subproduselor acestora.

Un studiu din 2020 a constatat că mâncărurile pe bază de plante preparate în sectorul în afara casei (la pachet) pot conține niveluri ridicate de sare.

Potrivit OMS, nu este necesar să se renunțe complet la produsele de origine animală. Este mai ușor să reduceți consumul de produse de origine animală, cum ar fi carnea roșie și carnea de pasăre, decât să respectați diete stricte care elimină în totalitate produsele de origine animală.

OMS AVERTIZEAZĂ: CÂRNAȚII VEGETALI, LAPTELE DE MIGDALE ȘI OVĂZ POT FI DĂUNĂTORI SĂNĂTĂȚII

OMS AVERTIZEAZĂ: CÂRNAȚII VEGETALI, LAPTELE DE MIGDALE ȘI OVĂZ POT FI DĂUNĂTORI SĂNĂTĂȚII

OMS AVERTIZEAZĂ: CÂRNAȚII VEGETALI, LAPTELE DE MIGDALE ȘI OVĂZ POT FI DĂUNĂTORI SĂNĂTĂȚII

loading ...