FERMIERII DIN CRIULENI: 850 ha de porumb au rămas în câmp. Recoltatul în plină iarnă continuă

04 jan 2022

Deși agricultorii din Criuleni susțin că au intrat în noul an cu rezultate foarte bune, din cauza condițiilor climatice hectare întregi de porumb au rămas nerecoltate.
 
Potrivit Consiliului raional, este vorba de cca 850 ha, ceea ce constituie în jur de 15% din toată suprafața însămânțată cu cultura de porumb. Iar recoltarea porumbului în condiții de iarna nu este o practică des întâlnită în raion.
 
„Agricultorii care vor recolta porumbul pe timp de iarnă au apelat la această soluție din cauză că porumbul avea o umiditate excesivă - în jur de 21-22% - fapt ce nu permite păstrarea în hambare. Recoltarea în timpul optim ar necesita cheltuieli enorme la uscare și acestea se vor răsfrânge substanțial asupra costului final. În plus, procesul, deși unul necesar, presupune un șir de riscuri și în urma căruia recoltatul iarna ar înceta să mai fie o afacere. Nu este exclus ca în timpul iernii cultura să fie atacată de boli sau rozătoare. Și consumul excesiv de motorină la recoltare implică resurse financiare suplimentare.
 
Resturile vegetale de porumb recoltate în sezonul rece nu sunt posibile de înhumat pentru a fi date procesului de mineralizare în sol”,
se arată într-un comunicat al Direcției Agricultură și Servicii Funciare al Consiliului raional Criuleni. 
 
Așadar, recoltarea porumbului în ianuarie este o decizie pe care fermierii trebuie să o ia asumându-și anumite riscuri ce le poate pune în pericol întreaga producție sau utilajele agricole. În cazul când recoltarea va decurge bine, fermierii vor putea vobi și despre profit.
 
Mihai Cerguță: Eu am terminat recoltarea porumbului în noiembrie
 
În raion, cultura de porumb nu este una de top, majoritatea preferând rapița, grâul, floarea-soarelui, cel mai mare cultivator fiind din Bălăbănești, cu o suprafață de 370 ha.
 
Agricultorul Mihai Cerguță din Criuleni ne-a spus că a reușit să recolteze porumbul încă în noiembrie și în gospodăria lui lucrurile sunt puse bine la punct.
 
„La 01 noiembrie am terminat recoltarea. Din câte cunosc, la Hâncești situația e și mai gravă. Al nostru e uscat, pus în depozit, au rămas colegii din Cimișeni, Speia, Băcioi. În acest an primăvara a întârziat și noi am semănat mai întâi porumbul, apoi floarea-soarelui, în timp ce unii au făcut invers. În plus și toamna a venit cu o lună mai devreme, cultura nu a reușit să se usuce și problema cea mai mare e lipsa uscătoriilor. Au găsit uscătorii, nu aveau depozite. Eu am apelat la serviciile unor proprietari de uscătorie din vecinătate și am bătut palma încă în luna iunie. Veneau fermierii, dar era rând, și rându-i sfânt”
, ne-a relatat dl Cerguță.
 
Anul trecut fermierul a cultivat porumb pe o suprafață de cca 330 ha și a adunat în jur de 7, 5 tone per ha.
 
loading ...