EXTINDEM SUPRAFEȚELE IRIGABILE. Specialiștii FDD Moldova au efectuat verificări la bazinul de acumulare a apei din s. Soltănești

15 nov 2021
La finele săptămânii trecute Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) a organizat Recepția finală în legătură cu expirarea perioadei de garanție pentru lucrările de reabilitare a bazinului de acumulare a apei pentru irigare din s. Soltănești, raionul Nisporeni, de care beneficiază Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Prutenii II”.

În perioada de garanție au fost remediate toate defecțiunile depistate în urma exploatării bazinului, iar specialiștii FDD Moldova au verificat de fiecare dată calitatea lucrărilor efectuate. Astfel, potrivit concluziilor membrilor comisiei de recepție în prezent infrastructura construită funcționează corespunzător.

Bazinul de acumulare are o capacitate de circa 20 mii metri cubi de apă și a fost reabilitat în întregime, datorită investițiilor FDD Moldova. Obiectivul construit joacă un rol esențial în extinderea suprafețelor irigabile din aria de deservire a Sistemului Centralizat de Irigare „Grozești” cu peste 300 ha, contribuie la eficientizarea procesului de pompare prin economisirea considerabilă a consumului de energie electrică, dar și la sporirea productivității și competitivității produselor agricole din regiune. Totodată, acesta asigură o rezervă considerabilă de apă pentru cazurile excepţionale şi permite distribuirea apei pentru irigare prin gravitaţie.
loading ...