Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), prin intermediul PAMP (Programul de adaptare pentru micii producători) oferă suport financiar sub formă de grant producătorilor agricoli. Acesta este destinat pentru implementarea iniţiativelor de adaptare la schimbările climatice în activităţile agricole.
Conform procedurii, solicitanții trebuie să întrunească mai multe criterii de egibilitate, printre care:
- sunt întreprinderi înregistrate sub orice formă organizatorico-juridică sau persoane fizice înregistrate (gospodării țărănești sau întreprinderi individuale), care practică activități agricole sau de procesare a producției agricole în zonele rurale din Republica Moldova, cu excepţia unităţilor care au activitate în oraşele Chişinău şi Bălţi;
- au cel puțin un an de experiență în domeniu;
- suprafața terenului deținut în proprietate și/sau arendat cumulativ nu depășește 25 ha;
- cooperativele, în care cel puțin 70 % din membrii dețin indvidual în proprietate și/sau arendă cumulativ max. 25 ha;
- nu au datorii la bugetul de stat;
- dispun de surse suficiente pentru contribuția proprie de cel puțin 30% la valoarea grantului.
Pentru întreprinderi/persoane fizice înregistrate, suportul financiar reprezintă 70% din costul investiției/tehnicii agricole, dar fără să depășească suma de 5 000 dolari SUA per beneficiar. În cazul cooperatuvelor, IFAD oferă 50% din costul investiției/ tehnicii agricolă, dar nu mai mult de 15 000 USD per solicitant de grant;
Ce poți face cu banii oferiți de Fond? Îi poți utiliza pentru a procura echipamente la implementarea tehnologiilor eficiente de irigare micro-presurizată (sisteme de irigare prin picurare pe sol sau subsol, rețea de irigare prin aspersiune în set cu țeavă și aspersoare, manual permutabile pe câmp, aparate, utilaje, senzori de sistem la măsurarea umidităţii și temperaturii solului pentru culturile horticole).
Lista prevede granturi și pentru procurarea echipamentului pentru agricultura conservativă: semănătoare No-till pentru culturi cerealiere și pentru culture prășitoare, semănătoare Mini-till pentru culturi cerealiere și pentru culturi prășitoare, dar și cultivator cizel, maşini de cosit iarba printre rânduri din plantaţiile de livezi, vii și fâneţe, tocătoare pentru fărâmițarea resturilor vegetale pentru gestionarea deșeurilor agricole.
Banii mai sunt oferiți pentru sisteme anti-grindină și plasă pentru umbrire, și seturi de jgheaburi, țevi și rezervoare pentru colectarea apei de ploaie de pe construcțiile din zona de producție
Proiectul va fi implementat în perioada anilor 2020-2023, în funcție de resursele disponibile. Cererile de finanțare pot fi depuse până sau după ce bunurile au fost procurate. Pentru rambursare sunt eligibile bunurile procurate după data de 14 august 2020.
În perioada de pandemie COVID 19, solicitanții de granturi la Apelul nr.2 vor depune dosarul de aplicare în format electronic.
Toată informația o găsiți AICI