PRODUCĂTORII MICI ȘI MIJLOCII, ACCES FACILITAT LA FONDURI DE SUBVENȚIONARE. Guvernul a aprobat…

25 nov 2021

Producătorii agricoli micro, mici și mijlocii vor putea accesa mai ușor sursele Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Guvernul a aprobat recent în ședință un proiect de modificare a Legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural.
 
Documentul prevede ajustarea politicii de subvenționare la necesitățile economiei naționale și a populației, modificarea noțiunilor de producători agricoli mici, mijlocii și mari. A mai fost propusă completarea legii cu noțiunea de „producător agricol micro”, care deţine cu drept de proprietate sau posesie și folosință până la 2 hectare de teren agricol arabil și/sau până la 1 hectar de teren ocupat de culturi perene în rod, ori 1 hectar de legume în câmp deschis, ori 0,1 hectar de legume în teren protejat, sau până la 40 de capete de bovine sau 50 de capete de porcine, ovine/caprine, şi, în orice caz, nu depăşeşte criteriile stabilite pentru întreprinderea micro prin Legea cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii.
 
Suport și pentru asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare
 
Conform proiectului, principalele modificări constau în sporirea accesului producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii la subvenții. Pentru prima dată va fi favorizat accesul la subvenții pentru instituțiile de învățământ cu profil agricol, cât și a celor din domeniul de cercetare-inovare. De suport din partea statului vor beneficia și asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare (AUAI), care vor avea posibilitate să procure mașini și utilaje pentru exploatarea și întreținerea sistemelor de irigare și desecare.
 
Proiectul mai prevede păstrarea condițiilor existente de reglementare privind subvenționarea creditelor acordate producătorilor agricoli și excluderea prevederii cu referință la acordarea plăților directe per hectar.
 
În același timp, a fost extinsă lista categoriilor de producători care vor beneficia de subvenții majorate. Aceasta se referă la producătorii din sectorul zootehnic și producătorii care se asociază. Modificările sunt necesare în contextul în care sectorul zootehnic a fost declarat sector prioritar și necesită investiții mari, atât din partea agenților economici, cât și din partea FNDAMR. Acordarea subvențiilor majorate va stimula producătorii agricoli să investească sume mari în dezvoltarea acestuia.
 
Cabinetul de miniștri a propus și susținerea asocierii producătorilor prin alocarea subvențiilor majorate cu scopul de a spori competitivitatea sectorului agroalimentar, obținerea valorii adăugate, încurajarea și stimularea acestora.
 
În vederea urgentării procesului de redistribuire a mijloacelor financiare nevalorificate până la 1 septembrie a fiecărui an în curs, în cadrul unei măsuri sau submăsuri, categorii de producători agricoli, s-a propus aprobarea acestora de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în baza unei notificări din partea Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.
Top știri

VIOREL ORLOVSCHI despre GLOBAL.G.A.P., prețul la mere și plantarea livezilor intensive

15 nov 2021

VIDEO: START SEZONULUI DE PLANTARE A PUIEȚILOR. Unde găsim material pomicol autorizat și certificat

02 nov 2021

AVOCATUL DIANEI CRUDU: PLEDĂM NEVINOVAT! Dosarul va ajunge la CtEDO!

24 nov 2021

A DAT START AFACERII CU 4 STUPI DE ALBINE, ÎN PATRU ANI ARE O PRISACĂ DE 300 DE FAMILII

12 nov 2021

BAYER – lansează cel mai performant și stabil hibrid Dekalb DKC 5092 pe piața din Republica Moldova

24 nov 2021
Din aceiași categorie

DIRECTOR AUAI „COȘNIȚA”: Cotizațiile de membru se vor majora începând cu anul viitor

30 nov 2021

GRANTURI PENTRU DEZVOLTAREA INIȚIATIVELOR EDUCAȚIONALE de promovare a protecției integrate a plantelor

15 nov 2021

EXTINDEM SUPRAFEȚELE IRIGABILE. Specialiștii FDD Moldova au efectuat verificări la bazinul de acumulare a apei din s. Soltănești

15 nov 2021

PNUD a selectat pentru finanțare patru soluții de transformare digitală

04 nov 2021

165 MII LEI PENTRU FEMEILE DIN MEDIUL RURAL. ODIMM și EFES Vitanta - parteneri de realizare a visurilor în agricultură

12 oct 2021

PRODUCĂTORII MICI ȘI MIJLOCII, ACCES FACILITAT LA FONDURI DE SUBVENȚIONARE. Guvernul a aprobat…

PRODUCĂTORII MICI ȘI MIJLOCII, ACCES FACILITAT LA FONDURI DE SUBVENȚIONARE

Guvernul a aprobat…

PRODUCĂTORII MICI ȘI MIJLOCII, ACCES FACILITAT LA FONDURI DE SUBVENȚIONARE. Guvernul a aprobat…

loading ...