BANI pentru crescătorii de bovine, ovine și caprine. Află ce sume vor fi alocate anual per cap de animal
Veste bună pentru crescătorii de animale! Guvernul a aprobat Regulamentul privind acordarea plăților directe per cap de animal. Acesta stabilește condițiile, ordinea şi procedura de acordare a plăților directe crescătorilor de animale. Deținătorii de bovine de rasă specializată vor primi între 5.000-7.000 lei per cap de animal, cei de ovine de rasă specializată sau de caprine vor beneficia de sume între 500-300lei/per cap. Iar în cazul animalelor de rasă pură, valoarea plăților directe va crește cu 50%.
Solicitat de AGROMEDIA, Pavel Prisăcaru, președintele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din R. Moldova, omul care a organizat la începutul lunii curente, la Cimișlia, Festivalul „Mioriţă Laie-Bucălaie”, aflat la a doua ediție, a declarat că a venit și momentul în care ramura ovinelor și caprinelor va începe să se trateze.
“Ramura noastră e bolnavă. Avem nevoie de suport pentru a ne reveni”, a spus dl Prisăcaru.
Sursa citată a explicat procedura de obținere a plăților directe și cine va beneficia de sumele menționate de către AIPA.
“În luna decembrie, vom depune dosarele. O poate face orice crescător, care deține o fermă autorizată, cu toate actele în regulă și are un număr de 10 bovine și 100 de ovine și caprine. Banii vor fi acordați în februarie 2021, practică repetată în fiecare an. Să vedeți cum va crește ramura noastră! Cu acești bani, ne vom dezvolta, vom procura animale de prăsilă, vom putea angaja forțe de muncă bine plătite. Un cioban sau un văcar, care lucrează anul împrejur, are un salariu de 3-4 mii lei. E nevoie urgent să fie majorat la 12 mii lei, altfel rămânem fără ei. Sunt suficienți doar trei-patru ani ca să ieșim din situația de criză”, n-e relatat dl Prisăcaru.
Fermele, care numărau cândva câte 500 de oi, au redus numărul de animale la 200. Pentru a avea profit însă e nevoie să avem măcar 300 de capete. În plus, susține sursa, noi avem 400 mii ha de pășuni, care nu sunt valorificate, nu are cine paste. Cu banii oferiți, aceste pășunate vor învia.
Despre plățile directe pe cap de animal, Federația Crescătorilor de Ovine și Caprine a discutat încă anul trecut cu reprezentanții Ministerului Agriculturii.
“Există cerere pentru produsul oferit de antreprenorii din domeniul zootehnic, dar nu avem oferte. Acum, ne vom descurca”, ne-a convins dl Prisăcaru.
Prin aprobarea acestui Regulament, statul urmărește creșterea numărului de exploatații zootehnice autorizate, ca urmare a înregistrării fermelor din rândurile deținătorilor casnici; creșterea numărului de animale exploatate, ca urmare a stopării sacrificării animalelor și a interesului de a deține un număr mai mare de animale; creșterea productivității medii a șeptelului de animale; creșterea volumelor de producție animalieră; asigurarea unităților de procesare cu materie primă de origine animalieră autohtonă.