MINISTRUL: Subvenții doar pentru culturile asigurate. FERMIERI: Companiile de asigurare sunt tare șmechere!

09 dec 2021
 
În anul viitor vor beneficia de subvenții doar agricultorii care-și vor asigura plantațiile. Cel puțin, asta a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, în cadrul unui interviu la un post de radio. Potrivit oficialului, „statul nu poate fi permanent în stare de alertă pentru a reacționa la diverse cataclisme.
 
Una din măsurile de subvenționare, care se va regăsi în Regulamentul de subvenționare pentru anul viitor este asigurarea culturilor agricole pentru diverse riscuri inclusiv împotriva înghețurilor, secetei, ploilor cu grindină. Lista riscurilor a fost extinsă. Subvențiile vor fi acordate în proporții de 75% din prima de asigurare și vom încuraja agricultorii să utilizeze acest mecanism”, a declarat Gherciu.
 
Anunțul făcut de șeful de la MAIA a provocat mai multe discuții în rândul producătorilor agricoli. AGROMEDIA a solicitat opinia la trei fermieri despre asigurarea culturilor agricole, fiecare având propriul său punct de vedere asupra intenției ministerului de resort.
 
Asigurarea plantațiilor: pro și contra
 
Sergiu Ciobanu, producător agricol, ne-a comunicat că, „în primul rând, la noi nu există siguranță, pentru că investești banii, dar nu știi când îi vei primi, mai ales dacă avem un an mai complicat. Îmi amintesc un caz cu producătorii de sfeclă de zahăr de acum câțiva ani. Au umblat tare mult după firmele de asigurări ca să le întoarcă banii. Câte acte au prezentat și fără niciun rost. E foarte ușor să dai banul, dar când vine vorba să ți-i întoarcă, nu se grăbește nimeni. Îți vor căuta sute de pricini ca să nu-și onoreze obligațiunile contractuale. Eu nu cunosc nicio companie de asigurare care prestează servicii pentru agricultori. Cultiv grâu, porumb, floarea-soarelui, mazăre, struguri și nu am asigurat nimic niciodată. Până la urmă, fermierul trebuie să decidă, dar nu cunosc alte țări unde asigurarea culturilor agricole ar fi obligatorie. În România, cel puțin, nu este.”
 
Adrian Talmaci, agricultor, Cimișlia, are altă părere despre asigurarea plantațiilor.

„Personal, n-am aplicat vreodată această practică. Am auzit că asigurările, din punct de vedere teoretic, sunt corecte, în practică însă se găsesc diverse lacune pentru a nu achita despăgubirile. Trebuie de studiat detaliat legislația, se spunea că o vor modifica. Companiile de asigurări, până la urmă, sunt niște șmecheri care vor să facă bani și pe seama agricultorilor.
Din punct de vedere al agricultorului, nu e corectă limitarea dreptului producătorului agricol de a aplica și beneficia de subvenții, nu va fi echitate. Dacă judecăm din unghiul ministerului, acțiunile lor sunt justificate, pentru că noi nu trebuie doar să căutăm subvenții, ci să influențăm cu anumite instrumente tehnologia de producere a culturilor de câmp sau multianuale. O să vă dau un exemplu. Toți vorbesc despre situația cu porumbul, că nu s-a uscat și mulți îl au încă în câmp. Ne-am obișnuit să tot spunem că e cum a vrea Dumnezeu. Trebuie cumva să fim și noi implicați în proces, să nu așteptăm mană cerească care să ne  usuce porumbul, dar să căutăm soluții.
Anul acesta am plantat 260 ha de porumb, mai avem de recoltat 100 ha, doar că eu am procurat uscătorie de cereale și sunt manevrabil. Chiar dacă nu l-am recoltat pe tot, o fac mai târziu, îl usuc și-l depozitez în norma necesară.
 
Mai întâi voi studia bine legea, voi găsi companiile și voi aștepta anumite oferte și modele de contract, să analizez foarte bine condițiile și obligațiunile ambelor părți. Apoi voi lua decizia. Nu este exclus că voi asigura, dar să fim siguri că ulterior cei de la companiile de asigurări nu vor găsi o virgulă într-un contract și aceste companii să fugă de noi, iar noi să ne plângem că am fost mințiți”,
ne-a declarat Adrian Talmaci.
 
Ion Barancean de la Leova practică agricultura de 16 ani. A renunțat la livezi și acum produce doar culturi de câmp. Este, probabil, unul dintre puținii fermieri care cunoaște mecanismul la care s-a referit ministrul Gherciu.
 
„Am auzit de această practică și o aplic. Chiar și în acest an am asigurat 50 hectare de rapiță. Asigurarea o achităm noi 30% și alte 70% compania. Cunosc o companie cu care colaborez de mai mult timp. Nu e pentru prima data când am asigurat, eu am avut livezi și le-am asigurat. Și legume, și fructe, și am avut probleme destul de dureroase. Am asigurat cele 60 ha de livadă de piersic, a bătut-o grindina că a mers toată recolta la suc. Și când au venit agenții de asigurare, ne-au spus că 80 la sută din recoltă trebuia să fie căzută la pământ pentru ca să fiu despăgubit, și nu mi-au întors niciun bănuț.

Adică, urma să angajez o brigadă de oameni și să batem fructele până cad jos, să-i invităm și să le arătăm și atunci eram despăgubit.
Am asigurat că aveam nevoie de un credit și una din condiții era să prezint asigurarea unei culturi.
 
Dacă va trebui, o vom face, plus că altfel nu vom beneficia de subvenții.  Pur și simplu companiile de asigurări asigură DOAR în caz de gridină și îngheț. Dar ce facem cu seceta? Cu ploile? Cu alte calamități?”
, a opinat fermierul.

sursa poza simbol: agroteca.ro
loading ...