Una din sarcinile principale ale sectorului agricol pentru anul 2025 este armonizarea cadrului normativ la legislația UE. Până în anul 2030, vor fi implementate forme noi de subvenționare și vor fi stabiliți 3 piloni de bază pentru dezvoltarea agriculturii: plățile directe, investițiile sectoriale și investițiile în dezvoltarea rurală, susține Diana Coșalîc, directoare adjunctă AIPA în cadrul unei emisiuni la Moldova1.
Plățile directe vor fi orientate ca plăți cuplate, de ele vor putea beneficia fermierii care vor demonstra rentabilitatea și comercializarea producției. Vorbim aici de producerea semințelor, sfecla de zahăr, legumele. Anume pentru aceste tipuri de culturi va fi aplicată, în premieră, plata directe pe hectar.
Plățile directe sectoriale vor viza investiții pe termen lung pe diferite sectoare: înființarea plantațiilor, sectorul zootehnic, vitivinicol. Aceste plăți vor fi implementate în baza unor programe aprobate de minister.
Măsurile de dezvoltare rurală prevăd și programul LIDER, vine ca o continuare a măsurilor dezvoltate până în prezent. La acest capitol, noutatea vine pentru tineri, femei, migranți care lansează pentru prima dată o afacere în agricultură. Aceste categorii vor beneficia de mai multe facilități pentru dezvoltarea afacerilor. Pentru ei, vor fi alocate și subvenții în avans și alte tipuri de stimulente financiare, susține Diana Coșalîc.
Tot în 2025 urmează să înceapă proiectul de reconstrucție a trei sisteme mari de irigare din raioanele Ștefan Vodă, Briceni și satul Etulia, aflate în proces de le proiectare. Autoritățile lucrează și la un program de sprijin financiar ce include un credit agricol cu dobândă fixă și o perioadă extinsă de rambursare. Totodată, în colaborare cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), sunt elaborate proiecte și pentru celelalte categorii de agricultori mici și mari.