LEGUME PROASPETE ANUL ÎMPREJUR. Află cum a ajuns Octavian Bubuioc un fermier vestit în tot Hînceștiul

29 jun 2021

Octavian Bubuioc este un legumicultor din satul Lăpușna, raionul Hâncești. În 2018 el a fondat Gospodăria Țărănească “Bubuioc Octavian Gheorghe”, care are drept activitate de bază cultivarea legumelor (castraveți și roșii – n. red.) în spațiu protejat pe o suprafață de 2000m².
“Ce m-a determinat să desfășor acest gen de activitate este că în ultimii ani condițiile climaterice sunt tot mai dificile pentru cultivarea legumelor în câmp deschis. În astfel de condiții, este foarte dificil să livrezi consumatorului legume proaspete în orice anotimp al anului”, a menționat micul antreprenor.
 
Chiar dacă fondatorul G.Ț. “Bubuioc Octavian Gheorghe” nu deține nici studii și nici experiență în domeniul agriculturii, acesta nu a fost un impediment în lansarea unei afaceri prospere în ramura agroindustrială. Neavând surse financiare suficiente pentru a se lansa cu planul de afacere, protagonistul aplică la programul subvențiilor în avans pentru proiecte start-up sprijinit de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Prin urmare, G.Ț. “Bubuioc Octavian Gheorghe” a beneficiat de 545 mii lei pentru procurarea modulului de seră, instalarea irigării, executarea lucrărilor de montare, precum și pentru creditare. Din spusele dl Octavian, impactul fondării întreprinderii acestuia a fost crearea a trei locuri de muncă în mediul rural.
 
“Legumele de import ne determină să fim mai buni”
 
“Provocarea cea mai mare pentru fermierii din Moldova este legumele de import pe piața locală, iar acest lucru ne determină să fim mai buni în domeniul nostru de activitate, inovativi și solidari. Îndemn doritorii de a crea o astfel de activitate să facă primul pas, făcând abstracție de dificultăți, pentru că acestea mereu vor apărea indiferent de succesul obținut”, a spus Octavian.

 

Legumele autohtone cultivate în spații protejate devin o premisă pentru dezvoltarea sectorului legumicol din Republica Moldova. Piața de desfacere este competitivă, ceea ce îi determină pe agricultori să recurgă la metode noi de cultivare a legumelor în fază timpurie.
 
Susținerea statului le oferă fermierilor posibilități de creștere pe piața națională și internațională, prin programe statale de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Iar AIPA este “ambasadorul” programelor de subvenționare a sectorului agroindustrial și dezvoltării rurale în Republica Moldova.
 
loading ...