MOLDOVA A DEPĂȘIT COTA FĂRĂ TAXĂ LA EXPORTUL DE PRUNE PE PIAȚA DIN UE. Ce se va întâmpla în continuare?

13 oct 2020

Agriculturii moldoveni au obținut promisiunea încă de anul trecut că vor fi majorate cotele de export în Uniunea Europeană pentru strugurii de masă, prune și cireșe, astfel încât să nu mai fie nevoiți să achite taxele vamale. Iată că la începutul săptămânii, producătorii moldoveni au reușit să valorifice deja cota de export de 15 mii de tone de prune, de la 10 mii de tone cât era în trecut. Totuși, așa cum recoltarea prunelor continuă, producătorii locali vor putea exporta pe piețele europene, însă deja vor trebui să achite o taxă vamală. Acest lucru evident va influența și asupra prețului final al fructelor.
 
Moldova produce anual peste 90 de mii de tone de prune pe 22 mii de hectare de livezi. Aproximativ 40 de mii de tone de prune vor merge la export anul acesta. Asta înseamnă 60-70% din totalul recoltei de prune din Moldova. Țara noastră se numără printre primii 10 exportatori de prune din lume, după volumul de prune livrate în stare proaspătă și se află printre principalii producători mondiali de prune deshidratate. În ultimii ani, prunele moldovenești au cucerit consumatorii din Germania, Franța, Polonia, Austria, Italia și alte state.
 
Anterior, s-a decis să fie majorată cota de export pentru grâu, orz, porumb și cereale prelucrate, precum și cota la alcoolul etilic. La rândul său, Republica Moldova va majora treptat volumul contingentelor tarifare pentru mărfurile originare din UE în cazul cărnii de porc și de pasăre, produselor lactate și zahărului.
loading ...