FAO: PREȚURILE MONDIALE LA CEREALE ȘI ALIMENTE AU ATINS UN NIVEL RECORD ÎN 2022

09 jan 2023
O creștere a costului majorității mărfurilor alimentare anul trecut a dus indicele prețurilor medii al agenției ONU pentru alimente la cel mai înalt nivel înregistrat.

Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește prețurile internaționale ale celor mai comercializate mărfuri alimentare, a fost în medie de 143,7 puncte în 2022, în creștere cu 14,3% față de 2021, și cel mai ridicat de când au început înregistrările în 1990.

Indicele a crescut deja cu 28% în 2021 față de anul precedent, deoarece economia mondială și-a revenit după impactul pandemiei. Prețurile alimentelor au crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, din cauza temerilor de perturbare a comerțului cu Marea Neagră. Ei și-au redus unele dintre câștigurile de atunci, în parte din cauza unui canal de export de cereale susținut de ONU din Ucraina și a perspectivei de aprovizionare îmbunătățită în țările producătoare.

Tot de-a lungul anului 2022, patru dintre cei cinci subindici alimentari ai FAO - cereale, carne, lactate și uleiuri vegetale - atinseseră cote record, în timp ce al cincilea, zahărul, a fost la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani.

Indicele FAO al prețurilor la cereale

Indicele FAO al prețurilor la cereale a înregistrat o medie de 147,3 puncte în decembrie, în scădere cu 2,9 puncte (1,9 la sută) față de noiembrie, dar totuși cu 6,8 puncte (4,8 la sută) peste valoarea din decembrie 2021.
Prețurile de export ale grâului au scăzut în decembrie, deoarece recoltele în curs din emisfera sudică au stimulat aprovizionarea, iar concurența dintre exportatori a rămas puternică.

Prețurile mondiale ale porumbului au scăzut, de asemenea, de la o lună la lună, în mare parte din cauza concurenței puternice din Brazilia, deși îngrijorările legate de uscăciunea din Argentina au oferit un anumit sprijin. Influențate de răspândirea piețelor de porumb și grâu, prețurile mondiale atât la sorg, cât și la orz au scăzut, de asemenea. În schimb, achizițiile de către cumpărătorii asiatici și aprecierea valutei în raport cu dolarul american în unele țări exportatoare au menținut prețurile internaționale la orez în creștere în decembrie.

Pentru 2022 în ansamblu, Indicele FAO al prețurilor la cereale a atins 154,7 puncte, în creștere cu 23. 5 puncte (17,9 la sută) față de 2021, depășind cu 12,5 puncte (8,8 la sută) recordul mediu anual anterior înregistrat în 2011.

Prețurile mondiale la porumb și grâu au atins noi maxime record în 2022, în medie, cu 24,8 și, respectiv, 15,6 la sută mai mari decât Mediile din 2021, în timp ce prețurile de export de orez au fost în medie cu 2,9% peste nivelurile din 2021.

Creșterea indicelui FAO al prețurilor la cereale în 2022 s-a datorat unei serii de factori, inclusiv perturbări semnificative ale pieței, incertitudini crescute, costuri mai mari ale energiei și ale inputurilor, vremii nefavorabile la câțiva furnizori cheie și cererea continuă de alimente la nivel mondial. Cu 6 la sută mai mari decât mediile lor din 2021, în timp ce prețurile de export de orez au fost în medie cu 2,9 la sută peste nivelurile lor din 2021.



Indicele  FAO al prețurilor uleiurilor vegetale

Indicele  FAO al prețurilor uleiurilor vegetale a înregistrat o medie de 144,4 puncte în decembrie, în scădere cu 10,3 puncte (6,7 la sută) față de noiembrie și a atins cel mai scăzut nivel din februarie 2021. Scăderea indicelui în decembrie a fost determinată de cotațiile internaționale mai scăzute la uleiurile de palmier, soia, rapiță și floarea soarelui.

Prețurile mondiale ale uleiului de palmier au scăzut cu aproape 5% după o redresare de scurtă durată în luna precedentă, susținută în principal de o cerere globală de import lent, în ciuda producției mai scăzute în principalele țări producătoare de ulei de palmier din cauza precipitațiilor excesive.

Între timp, prețurile mondiale ale uleiului de soia au scăzut semnificativ, în mare parte din cauza perspectivelor pozitive de creștere sezonieră a producției în America de Sud.

În ceea ce privește uleiurile de rapiță și de floarea soarelui, prețurile internaționale au scăzut din cauza aprovizionării globale ample și a cererii reduse de import, în special din Uniunea Europeană.

Scăderea prețurilor la petrolul mineral brut a exercitat, de asemenea, o presiune în scădere asupra cotațiilor mondiale ale uleiului vegetal. Pentru 2022 în ansamblu, indicele FAO al prețurilor la uleiuri vegetale a fost în medie de 187,8 puncte, în creștere cu 22,9 puncte (13,9 la sută) față de 2021 și marcând un nou record anual.

Indicele  FAO al prețurilor la produse lactate

Indicele  FAO al prețurilor la produse lactate a înregistrat o medie de 139,1 puncte în decembrie, în creștere cu 1,5 puncte (1,1 la sută) față de noiembrie, înregistrând o creștere după cinci luni de scăderi consecutive și depășind cu 10,1 puncte (7,9 la sută) valoarea sa în urmă cu un an.

În decembrie, prețurile internaționale la brânzeturi au crescut, reflectând în principal o cerere globală robustă de import și disponibilități de export oarecum mai strânse pe fondul vânzărilor interne ridicate din sectorul retail și al serviciilor, în special în Europa de Vest.

În schimb, prețurile internaționale la unt au scăzut pentru a șasea lună consecutivă, susținută de cererea globală scăzută de import și de disponibilitatea unor stocuri interne adecvate pentru a acoperi nevoile pe termen scurt.

Între timp, prețurile internaționale ale laptelui praf au scăzut ușor, deoarece prețurile mai scăzute în Europa de Vest, determinate în principal de cererea lentă de aprovizionare spot, a depășit creșterile cotațiilor pentru livrările din Oceania, reflectând în principal achizițiile active din Asia de Sud-Est și mișcările valutare.

În 2022 în ansamblu, indicele FAO al prețurilor la produse lactate a fost în medie de 142,5 puncte, în creștere cu 23,3 puncte (19,6 la sută) față de 2021 și înregistrând cea mai mare medie anuală înregistrată din 1990.
 
Indicele  FAO al prețurilor la carne

Indicele  FAO al prețurilor la carne a înregistrat o medie de 113,8 puncte în decembrie, în scădere cu 1,4 puncte (1,2 la sută) față de noiembrie, marcând al șaselea scădere lunară consecutivă, dar a rămas cu 2,8 puncte (2,5 la sută) peste nivelul din anul precedent. Scăderea indicelui în decembrie a fost determinată de scăderea prețurilor mondiale la carnea de bovine și de pasăre, parțial contrabalansată de creșterea prețurilor la carnea de porc și ovin.

Prețurile internaționale ale cărnii de bovine au scăzut, sub presiunea unei oferte mai mari de vite de sacrificare în mai multe țări producătoare mari și a cererii globale slabe de aprovizionare pe termen mediu.

Între timp, prețurile cărnii de pasăre au scăzut, deoarece disponibilitățile de export au fost mai mult decât adecvate pentru a satisface cererea de import pentru aprovizionare la fața locului, în ciuda eșecurilor în producție din cauza focarelor intensificate de gripă aviară.

În schimb, prețurile mondiale la carnea de porc au crescut, susținut de cererea internă solidă, înainte de Crăciun, în special în Europa, în timp ce prețurile cărnii de ovine au crescut din cauza mișcărilor valutare.
În 2022 în ansamblu, indicele FAO a prețurilor la carne a fost în medie de 118,9 puncte, în creștere cu 11,2 puncte (10,4 la sută) față de 2021, marcând cea mai mare medie anuală înregistrată din 1990.

Indicele FAO al prețurilor zahărului

Indicele FAO al prețurilor zahărului a fost în medie de 117,2 puncte în decembrie, în creștere cu 2,8 puncte (2,4 la sută) față de noiembrie, înregistrând a doua creștere lunară consecutivă și atingând cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni. Creșterea din decembrie a prețurilor internaționale la zahăr a fost legată în principal de îngrijorările legate de impactul condițiilor meteorologice nefavorabile asupra recoltelor din India, al doilea mare producător de zahăr din lume, și de întârzierile în zdrobirea trestiei de zahăr în Thailanda și Australia.

Pentru 2022 în ansamblu, indicele FAO al prețurilor zahărului a fost în medie de 114,5 puncte, în creștere cu 5,1 puncte (4,7 la sută) față de 2021 și atingând cea mai mare medie anuală din 2012.
loading ...