„DISPARE CARNEA PRODUSĂ ÎN ROMÂNIA”! Este declarația făcută de Asociația Fermierilor de peste Prut

28 mar 2022
Asociația Fermierilor din România atrage atenția asupra unei situații grave: carnea de porc, cea de pasăre și de vită, produsă în România, riscă să dispară. Potrivit AFR, fermierii nu mai fac față creșterii continue și necontrolate a tarifelor la energie electrică, gaze naturale și motorină, toate esențiale în activitatea unei ferme, indiferent de profilul acesteia.

Fermierii de peste Prut sunt îngrijorați de impactul negativ pe care creşterile uriașe ale prețurilor la gazele naturale şi de energia electrică le au asupra sectorului agroalimentar. 

Analizând cele ce se întâmplă acum, putem spune, fără a greși, că vom avea scăderi de producţie în toate sectoarele agricole - vegetal, horticultură, zootehnie și acvacultură. Și mai putem observa că nici industria românească nu o duce deloc bine, iar acest lucru se vede. Putem spune că vin vremuri și mai grele, că va fi extrem de greu pentru toți, dar mai întâi pentru fermieri. Dacă noi, cei ce producem hrana, dispărem din piață, este greu de crezut că ne vom reveni ușor; va fi nevoie de mulți ani pentru a reocupa locul pe care îl ocupăm acum în lanțul alimentar al României, se arată într-un comunicat publicat pe pagina oficială a Asociației Fermierilor din România.

Fermierii au  solicitat Guvernului României să vină de urgență cu soluţii în susținerea sectorului agroalimentar românesc. Aceștia susțin că nu există nici o justificare, pentru majorarea de la o lună la alta a tarifului pentru un produs sau serviciu furnizat.

Culturile de toamnă au răsărit târziu, pe fondul lipsei de precipitații. Variațiile mari de temperatură, între noapte și zi, reprezintă și ele un factor de scădere a producțiilor. Primele estimări, făcute de specialiștii în domeniu și analiști ai pieței, arată că anul acesta România ar putea recolta aproximativ 8 milioane de tone de cereale. Media multianuală în România este de 9,6 milioane de tone, ceea ce înseamnă că în 2022 se va înregistra o scădere de 17 procente. Traducând aceste cantități în bani, rezultă o diminuare importantă – 500 de milioane de euro. Bani de care agricultura are mare nevoie și pe care nu își permite să îi piardă, se mai arată în comunicat.

Asociația Fermierilor din România propune câteva soluții:
  • utilizarea energiei verzi în sectorul agroalimentar
  • compensarea costurilor pentru certificatele verzi
  • acordarea de subvenții celor ce procesează materia primă în România
  • creșterea rezervelor de stat în cazul produselor alimentare
  • îmbunătățirea geneticii în toate sectoarele în această perioadă de criză
  • credite cu dobândă subvenționată pentru producție și investiții în infrastructură
  • măsuri urgente pentru diminuarea efectelor pestei porcine africane;
  • susținerea populării fermelor de creștere a porcilor, păsărilor și avicole.
Potrivit AFR, România ar trebui să mărească stocurile de materii prime agricole. Iar primul produs în acest caz ar fi semințele de floarea-soarelui. România este un producător important în bazinul Mării Negre, iar celelalte state care contează în producția de ulei comestibil, adică Rusia și Ucraina, sunt în război și exporturile lor aproape că nu mai există. În plus, în Rusia există o taxă de export pe semințele de floarea soarelui și pe uleiul brut de floarea soarelui. În aceste condiții, statele europene, care depind de astfel de importuri, ar putea cumpăra din România, care are cea mai mare producție de floarea soarelui din regiune, mai exact 3,3 milioane de tone. În cifre absolute, o treime din toată producția Uniunii Europene la această cultură. Iar asta poate însemna o imensă oportunitate pentru agricultura românească; depinde însă de autorități dacă această șansă va fi și fructificată.
loading ...