POLONIA SPUNE CĂ ARE NEVOIE DE 1 MILIARD DE EURO PENTRU A CREȘTE EXPORTUL DE CEREALE DIN UCRAINA

07 aug 2023
Pentru a crește exportul de cereale și produse alimentare din Ucraina, Polonia spune că are nevoie de 1 miliard de euro. Polonia a prezentat diplomaților și oficialilor UE calcule detaliate ale investițiilor necesare. Cele mai mari investiții sunt necesare pentru dezvoltarea infrastructurii, transmite AGROMEDIA, cu referire la PAP.

Sunt necesare aproximativ 500 de milioane EUR pentru extinderea terminalelor de frontieră pentru camioane mari (Dorohusk-Jagodzin, Hrebenne-Rawa Ruska, Korczowa Krakowiec) și a infrastructurii feroviare din Przemyśl. Polonia consideră aceste investiții o prioritate.

Restul de peste 500 de milioane ar fi alocate pentru modernizarea punctelor de trecere a frontierei feroviare dintre Polonia și Ucraina, construcția de terminale pentru camioane și construirea infrastructurii de control al traficului de marfă la frontieră.

De 1,5 ani ne dorim să creștem tranzitul cerealelor ucrainene către țări terțe, în special către Africa. Totuși, pentru aceasta, sunt necesare investiții și repetăm solicitările noastre specifice către Comisie pentru creșterea capacității infrastructurii, a spus Reprezentantul Permanent al Poloniei pe lângă UE, Andrzej Sadoś.

În lunile mai și iunie, Polonia a înregistrat volume de tranzit record. În iunie 2023, tranzitul de grâu și porumb a însumat peste 260.000. tone, ceea ce reprezintă mai mult decât dublu față de volumele tranzitate în martie 2023 (120.000 de tone de grâu și porumb).
loading ...