Într-o perioadă foarte scurtă de timp, comerțul Republicii Moldova a fost complet reorientat. Astfel, în prezent 65% din exporturile țării noastre merg către Uniunea Europeană. După liberalizarea comerțului cu UE, exporturile de produse agricole moldovenești s-au triplat. Aceste concluzii au fost făcute de viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba.
Potrivit acestuia, liberalizarea comerțului cu UE pentru încă un an este o oportunitate uriașă pentru exportatorii noștri. Acest lucru este confirmat de statisticile care arată că volumul exporturilor de produse cotate înainte de liberalizarea comerțului era de 26,9 milioane de dolari, iar în 2023 fermierii noștri au desfășurat afaceri în valoare de 89,5 milioane de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 3,5 ori în total timp de trei ani, scrie Moldpres.
Totodată, Republica Moldova a depășit cotele stabilite pentru unele mărfuri: la struguri - cu 62%, la prune - cu 300% și la cireșe - cu 93%.
Aceste cifre demonstrează că produsele noastre sunt din ce în ce mai apreciate pe piețele UE. Acesta este genul de economie de care avem nevoie! Unde antreprenorii au acces la piețe și se pot dovedi pe piața mondială. Și acesta este doar începutul. Desigur, moldovenii produsele vor deveni celebre pe marea piață a UE pentru calitatea lor deosebită. Aceasta este o altă dovadă a sprijinului constant al UE pentru țara noastră. Mulțumim partenerilor noștri europeni, a spus Dumitru Alaiba.
Consiliul European a prelungit recent liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova pentru încă un an. Astfel, producătorii moldoveni vor exporta struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri pe piața europeană fără taxe și restricții cantitative. Măsurile de liberalizare a comerțului vor intra în vigoare la 25 iulie 2024, când vor expira măsurile de liberalizare actuale.