2021, AL CINCILEA CEL MAI CALD AN ÎNREGISTRAT VREODATĂ. Ce spun datele serviciului Copernicus

11 jan 2022
Ultimii șapte ani au fost cei mai călduroși șapte ani înregistrați pe planetă de când se fac măsurători, arată noile date furnizate de serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că temperatura Pământului continuă să crească ca urmare a emisiilor de combustibili fosili generați în atmosferă, notează CNN, anunță AGROMEDIA cu referire la digi24.ro.

Serviciul Copernicus, care urmărește temperatura globală și alți indicatori climatici, a constatat că 2021 a fost al cincilea cel mai cald an înregistrat vreodată.
Experții Copernicus au spus că, în ultimii șapte ani, temperatura medie anuală a Pământului a fost cu 1,1 până la 1,2 grade Celsius peste nivelurile dinaintea revoluției industriale, măsurate între 1850 și 1900.

Prin urmare, experții climatici avertizează că omenirea a reușit să parcurgă 73% din drumul până la pragul de limitare a temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale. De altfel, climatologii susțin că planeta trebuie să rămână sub acest prag pentru a fi evitate cele mai grave catastrofe climatice.

Kim Cobb, directorul Programului de Schimbare Globală la Institutul de Tehnologie din Georgia, a declarat că o încălzire de 1,1 grade Celsius este o estimare potrivită.



2021 a fost un avertisment

2021 a arătat foarte clar că lumea simte deja efecte fără precedent ale crizei climatice pentru care mulți nu sunt pregătiți, inclusiv evenimente de topire semnificative în regiunea arctică, inundații mortale, valuri de căldură fără precedent și secete istorice.

Copernicus a constatat, de asemenea, că concentrațiile globale de gaze cu efect de seră – cauza principală a crizei climatice și a dezastrelor care se agravează – au continuat să crească.
 
„2021 a fost încă un an cu temperaturi extreme, cu cea mai călduroasă vară în Europa, valuri de căldură în Mediterană, ca să nu mai vorbim de temperaturile nemaiîntâlnit de ridicate din America de Nord”, a spus, la conferința de presă de prezentare a raportului, directorul C3S, Carlo Buontempo, adăugând că „aceste evoluții sunt un memento sumbru al necesității să ne schimbăm modul de viață, să facem pași decisivi și eficienți spre o societate sustenabilă și să luăm măsuri pentru reducerea emisiilor nete de carbon”.

În 2021, aproape fiecare colț al lumii a simțit efectele faptului că planeta se încălzește rapid. Cercetătorii de la Copernicus au indicat câteva regiuni care au înregistrat cele mai multe temperaturi peste medie în 2021:
  • vestul SUA și Canada până la Groenlanda,
  • zone mari din Africa centrală și de nord,
  • Orientul Mijlociu.

Conform serviciului Copernicus al Uniunii Europene, Europa a avut parte în 2021 de cea mai călduroasă vară înregistrată până în prezent, temperaturile depăşind uşor precedentele două cele mai ridicate valori consemnate în perioada iunie-august.

În noiembrie, Climate Action Tracker, un grup internațional de cercetare cu scopul de a monitoriza acțiunile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a avertizat că lumea se îndreaptă către o încălzire globală de 2,4 grade Celsius până în 2100, dacă nu și mai mult, în ciuda angajamentelor noi și actualizate ale țărilor în materie de climă, inclusiv cele făcute la COP 26, conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow.

De asemenea, experții climatici au avertizat în cadrul COP26 că emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial în 2030 vor fi de aproximativ două ori mai mari decât cele necesare pentru limitarea încălzirii globale la 1.5 de grad e Celsius peste nivelurile preindustriale.
 
Sursa: https://www.digi24.ro/
loading ...