Se pare că lipsa acută a forței de muncă la nivel global duce tot mai mult la dezvoltarea mașinilor care pot înlocui mâna omului. O echipă de cercetare, condusă de Dr. Chao Chen din cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică și Aerospațială al Universității Monash, a dezvoltat un robot de recoltare autonomă, capabil să identifice, să culeagă și să depună merele în cel puțin șapte secunde la capacitate maximă.
În urma testelor ample din februarie și martie, la Fankhauser Apples din Drouin, Victoria, robotul a reușit să recolteze mai mult de 85% din toate merele accesibile din baldachin, așa cum sunt identificate de sistemul său de viziune.
Din toate merele recoltate, mai puțin de 6% au fost deteriorate din cauza îndepărtării codițelor. Cu robotul limitat la jumătate din viteza maximă, rata medie de recoltare a fost de 12,6 secunde pe măr. În scenariile simplificate de preluare și aruncare, timpul ciclului s-a redus la aproximativ nouă secunde.
Prin utilizarea vitezei de capacitate a robotului, timpul de recoltare individual al merelor poate scădea până la șapte secunde.
Sistemul nostru de viziune dezvoltat poate nu doar să identifice în mod pozitiv merele dintr-un copac, în raza sa de acțiune, într-un mediu de livadă în aer liber, ci și să identifice și să clasifice obstacolele, cum ar fi frunzele și ramurile, pentru a calcula traiectoria optimă pentru extracția merelor, a spus dr. Chen, directorul Laboratorului de generare și analiză a mișcării (LMGA).
Roboții de recoltare automată, deși sunt o tehnologie promițătoare pentru industria agricolă, reprezintă provocări pentru cultivatorii de fructe și legume.
Recoltarea robotizată a fructelor și legumelor necesită sistemul de viziune pentru a detecta și localiza produsele. Pentru a crește rata de succes și a reduce daunele produse în timpul procesului de recoltare, sunt, de asemenea, necesare informații despre forma și locația și orientarea articulației tulpină-ram.
Pentru a contracara această problemă, cercetătorii au creat un algoritm de planificare a mișcării de ultimă generație, care include generarea rapidă de traiectorii fără coliziuni, pentru a minimiza timpii de procesare și de călătorie între mere, reducând timpul de recoltare și maximizând numărul de mere care pot fi recoltate.
Sistemul de viziune al robotului poate identifica mai mult de 90% din toate merele vizibile la o distanță de aproximativ 1,2 m. Sistemul poate funcționa în toate tipurile de lumină și condiții meteorologice, inclusiv lumina intensă a soarelui și ploaie, și procesează imaginea unui măr în mai puțin de 200 de milisecunde.
Sursa: freshplaza.com