A FOST CREAT ROBOTUL CARE CULEGE FRUCTE MAI RAPID DECÂT OMUL

09 mai 2023
Start up-ul Ripe Robotics a fost lansat în 2019, având un capital de pornire de 100.000 de dolari, pentru a concepe și fabrica un robot de cules fructe. După câteva experimente, a creat, în 2021, robotul Eve/Eva, aflat, în prezent, în faza de testare. Între timp, firma a reușit să strângă, în total, 850.000 de dolari, incluzând și salariile personalului implicat în proiect, transmite AGROMEDIA, cu referire la Lanțul Alimentar.
 
Robotul Eva a parcurs un drum lung și acum își alege primele coșuri pe care le umple aproape la fel ca un culegător uman. Deoarece condițiile din câmp sunt foarte diferite față de cele din hală, unde starea vremii, coronamentul pomilor și terenul neuniform influențează procesul de cules fructe, Ripe Robotics realizează un șir de experimente pentru ca Eva să funcționeze ca la carte.
 
Trebuie să ne asigurăm că lucrurile pe care le facem în hală vor funcționa efectiv și pe teren. Facem progrese remarcabile și în ceea ce privește viteza, am reușit să creștem viteza de culegere a fructelor cu 30%, în ultimele două luni”, spune Hunter Jay, CEO la Ripe Robotics.
 
Pe măsură ce robotul „învață” și progresează, acesta va deveni mai fiabil și mai rapid. În acest moment recoltează, în mare parte, mere, dar Eva poate culege și fructe cu sâmburi.

În cazul merelor, Eva distinge deja care sunt coapte sau nu, depistează fructele afectate și dimensiunile diferite ale acestora. Acest lucru poate fi aplicat pe diferite soiuri. În timp ce culege fructe, robotul poate colecta date despre o gamă largă de factori și va putea, în curând, să monitorizeze fructele pe tot parcursul sezonului. În viitor, totul, de la rărirea copacilor, tăierea și pulverizarea substanțelor va fi făcut de robot.
 
Încărcăm în coș, Eva nu este cu adevărat rapidă în acest moment, dar este concepută să depășească viteza unui om și poate funcționa 24/7, pe măsură ce o îmbunătățim, va deveni mai rapidă, precizează Hunter Jay.

Culegerea se face folosind o ventuză moale care nu va deteriora fructele, întregul proces de la pom la coș este conceput pentru a fi blând cu fructele. Scopul Ripe Robotics este ca robotul să culeagă fructe de trei ori mai rapid până la anul viitor.
 
Nu vom vinde sau închiria roboții, în schimb vom continua să taxăm pe coș, la fel ca lucătorii umani. Suntem foarte mândri de cât de ieftin am făcut totul până în prezent, am cheltuit doar 850.000 USD, în total, incluzând și salariile. Acum încercăm să obținem noi fonduri pentru a merge mai departe. În trecut, am avut investiții din subvenții guvernamentale, din zona capitalurilor de risc, menționează CEO companiei.
 
Robotul Eva este în faza testare, care are loc în Australia.
loading ...