Acordurile Uniunii Europene cu Ucraina și Republica Moldova privind transportul de mărfuri au fost gândite pentru a evita o criză alimentară mondială și pentru a apropia Kievul și Chișinăul de UE, a afirmat europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, raportorul Parlamentului European pentru acordurile UE cu Ucraina și Republica Moldova cu scopul de a facilita transportul transfrontalier de mărfuri, transmite AGROMEDIA, cu referire la tvrmoldova.md.
Rusia nu ne-a zdruncinat doar sistemul energetic, dar a pus în pericol și siguranța alimentară la nivel global, a declarat Marinescu pentru CaleaEuropeană.ro, după ce săptămâna trecută plenul PE a dat undă verde celor două acorduri de transport cu Ucraina si Moldova, care erau aplicate provizoriu din iulie.
La finalul lui iulie 2022 au intrat în vigoare, cu titlu provizoriu la acel moment, două acorduri de facilitare a tranzitului mărfurilor, inclusiv alimentare, din și către Ucraina si Moldova, dosare de care m-am ocupat personal în calitate de raportor.
Ucraina este un producător și exportator cheie de produse alimentare de bază, fiind principalul furnizor de porumb al statelor UE. Odată cu blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene, aproximativ 20 milioane de tone de cereale au fost blocate în silozuri în porturile de la Marea Neagră, a precizat eurodeputatul român.
Totodată, raportorul Parlamentului European a declarat că au trebuit identificate soluții alternative, referindu-se la așa numitele “culoare de solidaritate”, prin intermediul cărora s-au transportat pe șosele aproximativ 12,5 milioane de tone de cereale și alte produse din Ucraina.
Europarlamentarul s-a arătat convins că intrarea în vigoare a acordurilor pe care le-a facilitat spre adoptare va conduce “la o creștere a exporturilor și importurilor pe cale rutieră, evitând blocajele la graniță”.
Am gândit aceste acorduri având două obiective: evitarea unei crize alimentare mondiale și aprofundarea relațiilor UE cu Ucraina și R. Moldova, a conchis Marian-Jean Marinescu.
Acordurile, aprobate cu 586 voturi pentru, un vot împotrivă și 7 abțineri (Ucraina) și 596 voturi pentru, două voturi împotrivă și 7 abțineri (Moldova), vor înlocui acordurile bilaterale de transport existente cu țările UE.
Noile acorduri facilitează temporar transportul rutier de mărfuri, permițând transportatorilor ucraineni, moldoveni și UE să tranziteze și să opereze între teritoriile respective, fără a fi nevoie de permisele aferente.
În plus, acordul UE-Ucraina va permite conducătorilor auto ucraineni să își utilizeze în continuare permisele de conducere ucrainene și certificatele de competență profesională existente pentru a conduce în UE, fără a trebui să dețină un permis de conducere internațional.