BULGARIA SOLICITĂ COMISIEI UE PROTEJAREA PIEȚEI INTERNE DE MIERE

19 nov 2024
Ministrul Agriculturii din Bulgaria, Georgi Tahov, a cerut Comisiei Europene să intervină pentru protejarea pieței interne de miere împotriva importurilor din Ucraina. Declarația a fost făcută în cadrul reuniunii Consiliului miniștrilor agriculturii, Agrifish, desfășurată pe 18 noiembrie la Bruxelles. Propunerea Bulgariei a fost susținută și de România, conform Agrointel.
 
Tahov a explicat că volumul mare de miere ucraineană, vândută la prețuri scăzute, destabilizează producția locală și reduce prețurile pe piață. În perioada ianuarie-octombrie 2024, importurile din Ucraina au crescut cu peste 30% față de anul precedent, punând presiune asupra producătorilor bulgari.
 
În cadrul aceleași întâlniri, ministrul Tahov a semnalat scăderi semnificative în producția de floarea-soarelui (-11,5%) și porumb (-38,1%) în Bulgaria, din cauza secetei și temperaturilor ridicate din vară. Acestea pierderi nu pot fi compensate de prețurile de produse, ceea ce creează probleme financiare serioase pentru fermieri. De asemenea, importurile din Ucraina perturbă și piață ouălor.
 
La invitația omologului său din Ungaria, Tahov a participat la o reuniune cu miniștrii. Tema principală de discuție a fost modificarea articolului 29 din Acordul de asociere UE-Ucraina, pentru a găsi soluții care să asigure stabilitatea pe piața agricolă europeană.
 
Echilibrul și reflectarea intereselor tuturor părților sunt esențiale pentru o soluție de durată, a afirmat ministrul bulgar.
 
Bulgaria, alături de alte 11 țări, susține aplicarea regulilor N+3 pentru cheltuirea fondurilor PAC, oferind mai mult timp statelor membre pentru implementarea planurilor strategice.
 
Comisia Europeană a prezentat un proiect privind cotele de pescuit în 2025 pentru Marea Neagră și Marea Mediterană. Tahov a solicitat ca aceste cote să fie bazate pe date științifice și să țină cont de impactul socio-economic, în contextul războiului din Ucraina.
 
Aceste discuții reflectă provocările multiple din sectorul agricol și necesitatea unor măsuri coordonate la nivel european.
loading ...