În SUA, prețurile grâului au crescut luni, pe fondul temerilor că intensificarea luptei dintre Rusia și Ucraina ar putea perturba exporturile de cereale ale Ucrainei prin porturile Mării Negre. Prețul principal al grâului pe piața futures din SUA a crescut cu 8 cenți, până la 868 USD per bushel.
În Europa, prețurile la cereale se mișcă în direcția opusă: prețurile principale ale grâului au scăzut cu 2,25 euro în tranzacțiile în curs de luni, până la 348,50 euro per tonă. Prețurile porumbului se mențin la 340 de euro per tonă.
Comercianții și analiștii așteptau știri cu privire la dezvoltarea în continuare a exporturilor de cereale din Ucraina. Luptele din Ucraina, însă, s-au intensificat recent și lipsesc vești despre progrese în discuțiile referitor la acordul cerealelor ucrainene, care tranzitează Marea Neagră, spun analiștii.
Prețurile au crescut inițial săptămâna trecută, după temerile că Moscova ar putea refuza să mențină coridorul de export. Zvonurile despre progrese în discuții au făcut apoi să scadă prețurile grâului vineri.
Exporturile de cereale din Ucraina în primele 17 zile ale lunii octombrie au fost cu doar 2,4% mai mici decât în aceeași perioadă din 2021, în ciuda închiderii mai multor porturi maritime, au arătat luni datele Ministerului Agriculturii.
Trei porturi ale Ucrainei la Marea Neagră au fost eliberate la sfârșitul lunii iulie în cadrul unui acord Moscova-Kiev intermediat de Națiunile Unite și Turcia.
Rusia cu probleme de export - Argentina cu o recoltă și mai mica
Compania de consultanţă agricolă ICAR a anunţat luni că preţurile grâului din Rusia au scăzut recent, având în vedere stagnarea cererii de export. Rusia a exportat aproximativ 910.000 tone de cereale săptămâna trecută, o sumă similară cu săptămâna anterioară, a declarat compania de consultanță Sovecon.
Fermierii ruși au plantat culturi de iarnă pe 13,8 milioane de hectare, comparativ cu 14,6 milioane de hectare în aproximativ aceeași perioadă a anului trecut, se arată în raport. În regiunile centrale ale Rusiei, suprafața cu cereale de iarnă este de așteptat să fie redusă semnificativ în acest an din cauza ploilor abundente.
Ploile abundente și inundațiile din Australia reprezintă, de asemenea, o preocupare semnificativă.
În Argentina, cele două mari burse de cereale și-au redus și mai mult prognozele pentru viitoarea recoltă de grâu. Motivul este că o secetă persistentă și temperaturile scăzute au afectat recolta și există puține îmbunătățiri în vedere pentru cele mai importante regiuni de creștere. Nu se așteaptă aproape deloc ploaie în următoarele săptămâni.
Bursa de cereale din Buenos Aires prognozează o recoltă de grâu de doar 16,5 milioane de tone, în scădere cu aproape 6% față de prognoza anterioară a bursei de 17,5 milioane de tone. Anul trecut, recolta de grâu a atins un record de 23 de milioane de tone.
Semănatul grâului de toamnă în SUA și a porumbului în Argentina are loc și în condiții foarte uscate și susține prețurile pentru ambele culturi.