CONCERT DE MUZICĂ CLASICĂ pentru vacile din Stevns

17 aug 2021
Într-o localitate rurală daneză, nu departe de Copenhaga, trecătorii pot auzi muzică clasică în mijlocul câmpului. Nu, nu este un simplu concert în aer liber, ci mai degrabă o metodă de relaxare a bovinelor.

Jacob Shaw, muzician de profesie, neavând posibilitatea de a evolua pe marile scene în timpul pandemiei, a hotărât să schimbe macazul, de aceea a ales un auditoriu neobișnuit, alcătuit din vaci, juninci și viței - o experiență atât de reușită, încât o continuă chiar și după redeschiderea sălilor de spectacole, anunță AGROMEDIA cu referire la rfi.ro

”Să cânt pentru vaci este doar o continuare a ceea ce am făcut întotdeauna în cariera mea de solist: sunt pasionat să aduc muzica clasică în afara sălilor de concert”, anunță autorul proiectului.

Muzicianul, profesor la Academia Marshall din Barcelona, a creat în Stevns, o școală unde se predau cursuri de violoncel.  Și pentru că anul trecut nu a fost întotdeauna posibil să dea concerte pe scenă, a decis să cânte pentru animale. În acest sens, a convins un fermier meloman să-și expună animalele crescute pentru carne la muzică clasică, cu scopul de a le îmbunătăți starea.

"Când mi-a vorbit despre asta, nu mi s-a părut o nebunie, ci mai degrabă  ceva captivant. Simt efectul calmant al muzicii asupra propriului meu organism, așa că am crezut că va avea același efect și pentru vaci și nu m-am înșelat", asigură proprietarul fermei Mogens Haugaard.

Familiarizate mai întâi cu repertoriul clasic prin difuzoarele hambarului lor în timpul iernii, vacile și-au dezvoltat urechea și au devenit treptat un public fidel.

"Toată lumea a putut vedea de prima dată că le-a plăcut, așa că am continuat. Acum se obișnuiesc, iar rezultatul este că au un comportament agreabil și sunt sănătoase", asigură violoncelistul, care organizează, de asemenea, un festival de muzică în Charente.

Muzica schimbă comportamentul animalelor. Haugaard spune că: "Sunt mai calme și mai relaxate. Pot fi abordate cu ușurință". Mai mult, bovinele au chiar și preferințele lor în materie de muzică: ”Reacționează diferit la diferitele melodii, am cântat ceva puțin mai modern și multora dintre ele nu le-a plăcut și au plecat. Cred că tipul de muzică care este cel mai apropiat de vocea lor, de mugetul lor, este de fapt similar cu sunetul unui violoncel, motiv pentru care acest instrument are atât de mult succes”, explică violoncelistul.

Jacob Shaw nu încântă bovinele cu muzica sa de unul singur. În cadrul concertelor, de multe ori participă unul sau mai mulți muzicieni veniți să petreacă câteva zile în instituția sa ”Școala scandinavă de violoncel”, deschisă în 2016 pentru a-i sprijini pe virtuozi. Potrivit lui Jacob, cântatul pe o mică platformă în aer liber în fața acestui public fără precedent le permite oaspeților săi să se relaxeze.

”Posibilitatea de a cânta în fața vacilor cred că le permite să se relaxeze și să se bucure mai mult de ceea ce fac.”

Violoncelistul face furori și printre studenții săi. Unii apelează la el pentru a obține o altă abordare a lucrurilor și a-i ajuta să schimbe multe percepții ce țin de lumea înconjurătoare. Este și cazul unei viloniste de doar 22 de ani, Roberta Verna, care a apelat la Stevns în acest sens. Cu un violoncel și o vioară Stradivarius, cei doi artiști au evoluat în duet în fața rumegătoarelor, interpretând piesele lui Reinhold Glière și Béla Bartok. Publicul neobișnuit a părut vizibil emoționat de frumusețea melodiilor ca și de primirea hranei.

"A fost o situație diferită, dar nu mai rea. A fost cu adevărat interesant pentru că ele ascultă cu adevărat. Și ne respectă", explică tânărul muzician.

La sfârșitul celui de-al doilea concert organizat pentru vite, viței și juninci, acestea pasc calme în timp ce așteaptă următorul recital, întrucât pentru Jacob, nu se pune problema încetării acestei activități după un start atât de bun.

”Cred că va fi foarte interesant în următorii câțiva ani: urmașii lor vor crește cu muzică clasică. Normalitatea pentru o vacă de aici este să asculte muzică”, conchide el.

Sursa: rfi.ro

 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

SUA ȘI ONU CAUTĂ SOLUȚII CE AR DUCE INCLUSIV LA SCĂDEREA PREȚULUI LA ÎNGRĂȘĂMINTELE MINERALE

20 mai 2022

A FOST CREAT ROBOTUL CARE CULEGE MERE. Acesta lucrează inclusiv pe timp de ploaie

19 mai 2022

NICIUN PORT NU FUNCȚIONEAZĂ ÎN ODESA. Tone de cereale sunt blocate în Ucraina. Zelenski cere ajutor

10 mai 2022

UCRAINA IMPUNE RESTRICŢII PENTRU EXPORTURILE DE CEREALE SPRE REPUBLICA MOLDOVA ŞI ROMÂNIA

06 mai 2022

FĂRĂ CARTOFI PAI LA KFC ȘI MCDONALD'S. Motivul: criză de cartofi în unele țări

04 mai 2022

CONCERT DE MUZICĂ CLASICĂ PENTRU VACILE DIN STEVNS

CONCERT DE MUZICĂ CLASICĂ PENTRU VACILE DIN STEVNS

CONCERT DE MUZICĂ CLASICĂ PENTRU VACILE DIN STEVNS

loading ...