Principalul obstacol în calea agriculturii spațiale este lipsa suficientă a luminii solare. Dar oamenii de știință au găsit o soluție la această problemă - electricitatea și chimia îi vor ajuta pe fermierii viitorului, transmite AGROMEDIA, cu referire la techno.nv.ua.
În absența cantității necesare de lumină solară, procesul de fotosinteză este imposibil. Și odată cu ea, absorbția dioxidului de carbon, care face parte din aer. Până de curând, acest lucru a pus sub semnul întrebării producția de culturi pe Lună sau pe Marte.
Dar oamenii de știință au dezvoltat o nouă metodă de cultivare a plantelor în absența luminii naturale. Constă în folosirea energiei electrice și a îngrășămintelor chimice pentru a alimenta procesul de fotosinteză.
Feng Jiao, electrochimist la Universitatea din Delaware, SUA, a efectuat o serie de teste cu ciuperci, alge, drojdie și salată verde. La început, plantele experimentale nu au crescut în condiții de absență completă a luminii solare, dar omul de știință a decis să le hrănească cu acetați — și totul a funcționat.
Cercetătorul a descoperit că plantele pot absorbi acetatul, transformându-l în zaharuri și aminoacizi, cu ajutorul luminii artificiale.
Ideea de a folosi electricitatea ca înlocuitor al luminii naturale nu este nouă. Programul de recoltare a plantelor spațiale al NASA are o istorie lungă de creștere a algelor folosind lumină artificială, dar aceste plante nu pot fi un înlocuitor complet pentru toate alimentele vegetale pentru astronauți.
Cercetările lui Jiao au fost deja evaluate de Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu din SUA.
Joya Massa sugerează că în timpul primelor misiuni pe Marte, astronauții vor aduce mâncare de pe Pământ, apoi vor putea crea o schemă hibridă.
În plus, cercetările lui Jiao ar putea fi utile pe Pământ, având în vedere populația în continuă creștere a planetei care are nevoie de hrană.