Câteva sute de fermieri cu tractoarele au venit la Paris. Fermierii, nemulţumiţi de restricţiile impuse cu privire la utilizarea pesticidelor şi alte reglementări de mediu, au organizat o acțiune de protest în capitala Franței. Agricultorii spun că aceste decizii ameninţă producţia agricolă din Uniunea Europeană, transmite AGROMEDIA, cu referire la Reuters.
Acțiunea vine în urma unei hotărâri judecătorești a UE de luna trecută, care a anulat o politică franceză ce permite cultivatorilor de sfeclă de zahăr să folosească un insecticid interzis de UE, stârnind îngrijorarea cu privire la o scădere suplimentară a plantărilor de sfeclă și la închiderea fabricilor de zahăr.
Decizia privind sfecla de zahăr a acutizat nemulțumirea fermierilor față de ceea ce ei văd drept restricții excesive de pesticide, care contravin apelurilor guvernamentale de a spori securitatea alimentară, ca răspuns la pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina.
Mijloacele noastre de producție continuă să fie subminate de interdicții fără soluții, a declarat pentru Reuters Jerome Despey, secretarul general al FNSEA, principalul sindicat agricol din Franța.
FNSEA și alte grupuri care organizează protestul se așteptau să participe în jur de 500 de tractoare și 2.000 de fermieri din regiunea Parisului.
Un lung convoi de tractoare, purtând bannere pe care scria „Macron lichidează agricultura” – cu referire la președintele francez Emmanuel Macron – sau „Salvați-vă fermierul”, s-a plimbat prin centrul Parisului, ulterior s-au adunat la o adunare lângă monumentul „Invalides”, lângă ministerul agriculturii din Franța.
Activiștii de mediu spun că reziduurile de pesticide dăunează solurilor și vieții sălbatice și au salutat decizia UE împotriva utilizării semințelor de sfeclă de zahăr, tratate cu insecticide neonicotinoide, care pot dăuna albinelor.
Biodiversitatea, indispensabilă vieții pe pământ și agriculturii, nu trebuie sacrificată, a declarat grupul anti-pesticide Generations Futures.
Fermierii susțin că plantele de sfeclă de zahăr nu atrag albinele și că interdicția le lasă expuse la virusul îngălbenirii frunzelor, o boală a acestei culturi, crescând perspectiva unei producții mai scăzute și a mai multor importuri din țările care permit neonicotinoizi.
Ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, va prezenta joi un plan reprezentanților sectorului sfeclei de zahăr, a anunțat ministerul Agriculturii într-un comunicat, după ce Fesneau s-a întâlnit miercuri dimineață cu sindicatele agricole.
Grupul de cultivatori de sfeclă de zahăr CGB a declarat că ministrul a fost de acord ca producătorii de sfeclă de zahăr să fie compensați în totalitate pentru pierderile de producție din acest an în cazul în care ar exista un atac sever de virusul îngălbenirii frunzelor.
Nu putem fi mulțumiți, dar deocamdată acest lucru ar trebui să lase fermierii să planteze și să permită găsirea altor soluții pentru 2024 și 2025, a declarat Franck Sander, președintele CGB, pentru Reuters la protest.