Contractele pentru ulei de rapiță cu livrare prin transport maritim între noiembrie și ianuarie au fost raportate la 940 EUR/tonă și 950 EUR/t.
În Hamburg, prețurile uleiului de soia au înregistrat o creștere de 15 EUR/tonă pentru transporturile din septembrie, ajungând la 1.055 EUR/t.
În Malaezia, valorile de tranzacționare ale contractelor futures pentru uleiul de palmier s-au încheiat vineri în teritoriu înverzit. Contractul futures CPO de referință pentru livrarea în octombrie la Bursa Malaysia Derivatives Exchange a crescut cu 1,1%, până la 3.865 MY/t (851 USD/t), contractul înregistrând o scădere săptămânală de 3,5%, scrie Agriportal.
Prețurile în regiunea Mării Negre
Prețurile uleiului vegetal din porturile europene și din regiunea Mării Negre au scăzut cu aproximativ 8-9% din cauza condițiilor meteorologice îmbunătățite din Vestul Mijlociu al SUA. Cu toate acestea, achizițiile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina au crescut pe fondul preocupărilor legate de atacurile rusești asupra porturilor ucrainene, deturnând cererea de la alte uleiuri vegetale.
Prețurile uleiului de rapiță au scăzut cu aproximativ 70 EUR/tonă (8-9%) în ultima săptămână, cu o oarecare recuperare observată începând de joi.
Cotațiile uleiului de floarea-soarelui din regiunea Mării Negre au scăzut cu aproape 100 USD/t din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii portuare ucrainene. Analiștii au perspective diferite în ceea ce privește previziunile lor pentru tendințele prețurilor - dinamica cererii și ofertei jucând un rol semnificativ. Unii anticipează stabilizarea și continuarea pe termen scurt a tendinței, în timp ce alții se așteaptă la un interval de tranzacționare de aproximativ 950 USD/ton pentru săptămâna următoare. În ciuda acestui fapt, cererea de uleiuri vegetale din recolta veche este probabil să persistă până la sosirea noii recolte.
Preț cereale
Pe piața de numerar prețurile grâului din bazinul Mării Negre au scăzut în jur de 13 USD/tonă, deoarece baza de evaluare a grâului proteic de 12% Constanța, Varna sau Burgas s-a înmuiat la 241,75 USD/tonă.
Pe piața internă, constatăm o ușoară majorare a prețului la rapiță și o scădere a prețului la porumb. Astfel, potrivit datelor oficiale, prețurile cerealelor în R. Moldova sunt următoarele:
- Grâu alimentar – 2,70-3,30 lei/kg
- Grâu furajer – 2,60-3,20 lei/kg
- Orz – 2,20-2,85 lei/kg
- Porumb – 3,10-3,50 lei/kg
- Floarea-soarelui – 7,20-8,05 lei/kg
- Rapiță- 6,20-6,70 lei/kg