CUM SE CONSTRUIEȘTE O SERĂ ÎNGROPATĂ ÎN PĂMÂNT. Exemplul unui fermier din Mangalia

09 dec 2022
Sera îngropată în pământ sau, cum li se mai spune, serele subterane, sunt un mijloc excelent de a cultiva legume chiar și iarna, când temperaturile exterioare sunt negative. Construcția nu este una complicată și nici scumpă.

Sera este una de tipul Walipini (termenul indian pentru loc cald). Un ghid de construcţie a fost prezentat chiar de Institutul Benson, for non-profit pentru încurajarea agriculturii sustenabile. Model propus de institut are 6 metri lăţime şi 23 lungime şi a fost construit în La Paz, Bolivia.



Această seră transformă lumina zilei în căldură, iar pereţii de pământ stochează această căldură, astfel încât temperatura pe timp de noapte este destul de ridicată pentru a menţine în viaţă legumele. Astfel, se pot cultiva roşii, ardei, salată, varză, ceapă verde sau broccoli chiar şi în lunile de iarnă.

Cum se construiește o seră îngropată
  • se alege un loc neumbrit, care poate fi luminat de soare tot timpul anului;
  • se sapă o groapă în pământ cu aceasta formă \_/. Pereţii înclinaţi vor ajuta la stabilitatea serei. Dimensiunile gropii suntla libera voastră alegere, în funcţie de câte legume vreţi să plantaţi;
  • peretele din nord al construcţiei trebuie să fie mai înalt decât cel din sud; aceste perete nordic poate fi înălţat cu ajutorul pământului rezultat din săparea gropii;
  • sera este apoi acoperită cu folie (cel mai ieftin material) sau cu policarbonat transparent;
  • pe tot fundul serei din groapă se aşterne un strat de pietriş de cel puţin 30 de centimetri. Peste acesta se pune pământ pentru legume, de preferat pământ de pădure amestecat cu bălegar uscat, genul de pământ pe care îl folosim şi în răsadniţe;
  • deasupra, în jurul acoperișului, este recomandat mici şanţuri. Apoi, folosiţi tuburi de plastic (ţevile de PVC folosite adesea la canalizare sunt ideale) pentru a crea șanțuri de drenaj, care vor preveni inundarea serei subterane.
  • căptuşiţi bine uşa de intrare în seră. Vara, această uşă va putea fi folosită pentru ventilaţie. Vara, se face şi o gură de aerisire în partea serei care se opune uşii de intrare.


Exemplul unui fermier din Mangalia

Unul dintre agricultorii români care a decis să-și facă o seră îngropată în pământ este un fermier din Mangalia. Tomatele sale sunt cultivate ș în sezonul rece la aproape un metru adâncime în sol.

Acesta cultivă legume pe o suprafață de 6000 de metri pătrați. Conform fermierului, iarna trecută au fost zero grade în sera îngropată în pământ, iar la suprafață temperatura era de circa – 15 grade Celsius. (solar în pământ, sere sub pământ, solar subteran).

Sursa: cultivaprofitabil.ro
loading ...