E GRAV! PESTE DOUĂ MILIARDE TONE DE MÂNCARE ARUNCATE ÎN TOATĂ LUMEA. Datele unui raport recent, AICI

22 jul 2021
Lumea se confruntă cu o criză globală a deșeurilor alimentare. 40 % din producția mondială de mâncare, reprezentând peste două miliarde de tone de alimente, rămân neconsumate la nivel mondial. Este o cantitate aproape dublă faţă de estimările anterioare, potrivit unui nou raport realizat de ONG-ul internațional pentru conservarea naturii și restaurarea ecologică a mediului natural World Wildlife Fund (WWF) în colaborare cu Tesco Plc, cel mai mare retailer din Marea Britanie, notează Bloomberg, transmite AGROMEDIA cu referire la digi24.ro. Conform acestui studiu, o cantitate estimată la 2, 5 miliarde tone de alimente s-a pierdut la nivelul fermelor sau a fost risipită de retaileri sau consumatori la nivel global, adică aproximativ 40% din producţie. Este vorba de o cifră aproape dublă faţă de o estimare anterioară care vorbea de 1, 2 miliarde tone de alimente pierdute la nivel mondial, în condiţiile în care fermele din ţările bogate sunt responsabile pentru o cantitate mai mare de alimente pierdute decât se credea iniţial, transmite Agerpres.

De mai mulţi ani cercetătorii încearcă să pună laolaltă datele cu privire la amploarea risipei alimentare, care, potrivit Comitetului interguvernamental pentru studierea modificărilor climatice, este responsabilă pentru 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Această cantitate reprezintă echivalentul aproape dublu al emisiilor produse de toate mașinile conduse în SUA și Europa într-un singur an. Ultima analiză completă a alimentelor pierdute de la fermă şi până la farfurie a fost efectuată în 2011 de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) și evidenția că aproximativ 33% producţia mondială de alimente este risipită.

„Cel mai probabil, situația este mai gravă decât credem. Ştim de mai mulţi ani că risipa şi pierderile de alimente reprezintă o problemă uriaşă care nu poate fi ignorată şi la rândul său ar putea reduce impactul sistemelor alimentare asupra naturii şi climei”, a declarat Pete Pearson, responsabil pentru risipa alimentară la WWF.

Sunt exploatați 4, 4 milioane km pătrați de teren agricol Noul raport publicat miercuri, care se bazează pe studiile realizate de FAO, arată că 1, 2 miliarde tone de alimente sunt pierdute la nivelul fermelor, într-o primă cuantificare a pierderilor totale de alimente la fermă începând din 2011. Pentru producerea acestui total de 1, 2 miliarde tone sunt exploatați 4, 4 milioane km pătrați de teren agricol și folosiți 760 km cubi de apă.

Aceste cifre echivalează cu o masă terestră mai mare decât subcontinentul indian și un volum de apă echivalent cu 304 milioane de piscine olimpice. Iar această cantitate nu include resursele suplimentare utilizate pentru a produce alimente, care sunt irosite mai departe în lanțul de aprovizionare.

Totodată, alte 931 de milioane de tone de alimente sunt risipite la nivelul retailerilor şi consumatorilor, după cum a estimat la începutul acestui an Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu. Autorii raportului Driven to Waste: Global Food Loss on Farms cer guvernelor şi companiilor alimentare să adopte așa-numita strategie „Target-Measure-Act”, care prevede măsuri mai clare și care pot fi atinse pentru a reduce problema risipei alimentare. Cadrul „Target-Measure-Act” este o strategie abordată de guverne, companii, organizații internaționale, instituții de cercetare, grupuri de fermieri și societatea civilă dedicată acțiunii și accelerării progreselor către reducerea la jumătate a risipei de alimente și reducerea pierderilor de alimente.

digi24.ro
Top știri

VIOREL ORLOVSCHI despre GLOBAL.G.A.P., prețul la mere și plantarea livezilor intensive

15 nov 2021

AVOCATUL DIANEI CRUDU: PLEDĂM NEVINOVAT! Dosarul va ajunge la CtEDO!

24 nov 2021

A DAT START AFACERII CU 4 STUPI DE ALBINE, ÎN PATRU ANI ARE O PRISACĂ DE 300 DE FAMILII

12 nov 2021

BAYER – lansează cel mai performant și stabil hibrid Dekalb DKC 5092 pe piața din Republica Moldova

24 nov 2021

COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ: SUCCESE ȘI EȘECURI

11 nov 2021
Din aceiași categorie

THAILANDEZII AU LANSAT BRANDUL „ZERO CARNE”. Ce vor consuma gurmanzii din „țara zâmbetului”

02 dec 2021

PLOAIE ÎN LOC DE ZĂPADĂ PE VÂRFURILE GLACIARE ALE GROENLANDEI. Ce arată cel mai recent studiu

01 dec 2021

ȘTIȚI CUM VA ARĂTA HAMBURGERUL VIITORULUI? Cu carne din celule stem, produse de gigantul brazilian JBS. Detalii

22 nov 2021

CÂT PORUMB, GRÂU ŞI FLOAREA-SOARELUI s-a recoltat în România în acest an

16 nov 2021

DUPĂ VIERMELE DE FĂINĂ, LĂCUSTA CĂLĂTOARE va putea face parte din alimentația europenilor

14 nov 2021

E GRAV! PESTE DOUĂ MILIARDE TONE DE MÂNCARE ARUNCATE ÎN TOATĂ LUMEA. Datele unui raport recent, AICI

E GRAV! PESTE DOUĂ MILIARDE TONE DE MÂNCARE ARUNCATE ÎN TOATĂ LUMEA

Datele unui raport recent, AICI

E GRAV! PESTE DOUĂ MILIARDE TONE DE MÂNCARE ARUNCATE ÎN TOATĂ LUMEA. Datele unui raport recent, AICI

loading ...