Începând cu luna august, grâul provenit din zona Mării Negre a devenit cel mai căutat pe piață. Marocul intenționează să importe 5 milioane de tone de grâu moale după o recoltă internă slabă, cauzată de secetă. Franța „nu dispune de volumele necesare” pentru a-și securiza piața, susține șeful Asociației Marocane a Comercianților de Cereale (FNCL), Omar Yacoubi.
Expertul subliniază că, având în vedere reducerea estimată a importurilor franceze de grâu, ar trebui să se ia în considerare alte țări exportatoare, precum Rusia, România, Bulgaria, Ucraina, Țările Baltice și Polonia.
Jean Francois Lapi, reprezentant al Uniunii Franceze a Exportatorilor de Cereale, estimează că vânzările de grâu moale francez către Maroc vor scădea de la 2,8 milioane de tone la 1,5 milioane în acest sezon.
De asemenea, comercianții marocani se orientează spre importuri din Argentina și Brazilia.
În același timp, Egiptul a elaborat un plan pentru a reduce importurile de grâu și a reduce costul pâinii subvenționate, care implică adăugarea făinii de porumb sau sorg, scrie Latifundist. Introducerea făinii de porumb ca ingredient ar putea genera economii semnificative în valută dacă s-ar utiliza porumb local în locul importurilor.
Conform datelor furnizate de LSEG, prețul grâului rusesc, pe care Egiptul se bazează în mare măsură, este de aproximativ 220 USD/tonă, în timp ce porumbul costă în jur de 200 USD/tonă.
Conform bugetului pentru perioada 2024-2025, Ministerul Aprovizionării din Egipt are nevoie de aproximativ 8,25 milioane de tone de grâu pe an pentru a asigura pâinea subvenționată pentru peste 70 de milioane de egipteni. Aproximativ 3,5 milioane de tone de grâu sunt achiziționate la nivel local, în timp ce restul provine din importuri.