Europa suferă de lipsă de apă. Potrivit EDO, Observatorul European al Secetei, 37,3% din Europa se află în „condiții de avertizare” din cauza unui deficit persistent de precipitații și 10,2% sunt în „condiții de alertă” în care plantele sunt în mod clar sub stres de secetă.
După o iarnă relativ uscată, primăvara 2023 a fost foarte umedă. Semănatul a fost întârziat. Din luna mai, însă, seceta s-a intensificat. În special, s-au uscat straturile mai adânci de sol. Meteorologii avertizează asupra unei înrăutățiri a situației.
Peninsula Iberică este deosebit de afectată. Și odată cu ea, agricultura care produce o mare parte din fructele și legumele europene. Italia se luptă și cu seceta și cu inundațiile, în funcție de regiune.
De asemenea, Franța se confruntă cu o luptă din ce în ce mai mare cu privire la distribuția apei. Fermierii se ceartă cu ecologiştii pentru că nu pot colecta apă.
Și nu doar sudul Europei este afectat. Monitorul de secetă la nivel european arată lipsă de apă în Insulele Britanice, Statele Baltice și Scandinavia.
2023 ar putea să arate o secetă mai pronunțată decât 2022
Seceta a fost omniprezentă și anul trecut. Raționarea apei este acum o problemă chiar și în regiunile în care oamenii credeau că au destulă în urmă cu câțiva ani.
La începutul lunii iunie 2023, Parlamentul European a avertizat despre o criză a apei în Europa. Și oamenii de știință văd o posibilitate puternică ca 2023 să arate o secetă mai pronunțată decât 2022. Acesta ar fi al șaselea an de secetă la rând. Fundalul este criza climatică. La nivel global, ținta de 1,5 grade a fost spulberată în luna iunie. Dar Europa s-a încălzit și mai mult: acum este cu 2,2 grade mai cald decât în vremurile preindustriale.
Anul 2023 pare a fi oricum un an al anomaliilor meteo. Inclusiv consecințele. Valurile de căldură au lovit deja Asia de Sud și de Sud-Est în primăvară; Europa, Mexic și părți din SUA - în iunie. Există deja rapoarte despre recolte mai scăzute la nivel mondial. Există și incendii forestiere în Canada. Și o creștere fără precedent a temperaturii mării.
Sursa: Agrarheute.com