Olandezii protestează împotriva intențiilor guvernului de reducere drastică a emisiilor de azot și amoniac. Miercuri, fermierii din industria agro-alimentară au ieșit la protest cu tractoarele, blocând unele drumuri. Astăzi, agricultorii și-au adus tractoarele în fața marilor rețele de supermarketuri din țară. În toată țara, fermierii care protestează blochează cu tractoarele lor centrele de distribuție ale lanțurilor precum Jumbo, Albert Heijn, Lidl și Boni, transmite AGROMEDIA, cu referire la nieuweoogst.nl.
Mai mult, fermierii au anunțat că vor bloca portul Rotterdam și aeroporturile Schiphol și Rotterdam.
Reprezentanții aeroportului Schiphol din Amsterdam au îndemnat călătorii să vină la aeroport, în principal, cu trenul, iar administrația portului Rotterdam a transmis că urmărește cu atenție situația.
Și pescarii s-au alăturat revendicărilor agricultorilor. De exemplu, portul de pescuit Lauwersoog din Groningen a fost închis duminică seara târziu. Pescarii au sigilat portul cu navele lor. Au blocat lucrurile. Zona de pescuit este închisă, într-adevăr, nicio navă nu mai poate intra sau ieși de acolo, a spus căpitanul portului.
Pe 10 iunie, guvernul Olandei a anunțat că pentru a preveni degradarea mediului înconjurător este necesară reducerea emisiilor poluante provenite din sectorul agricol, cel mai mare generator de azot în Olanda. Autoritățile centrale au impus reduceri ale emisiilor de până la 70% în multe zone din apropierea ariilor naturale protejate și până la 95% în alte locuri.
În unele regiuni, nivelul concentrației de azot trebuie redus atât de mult încât este imposibil pentru fermieri să continue să practice agricultura, susțin protestatarii.
Mai mult, autoritățile olandeze au alocat 24,3 miliarde de euro în plus pentru a finanța schimbări care probabil îi vor forța pe mulți fermieri să-și reducă drastic numărul de animale sau să scape complet de ele.
Anterior, fermierii au anunțat că vor „bloca toată Olanda” în semn de protest față de planurile autorităților.