Cerealele care provin din Ucraina nu ar avea parametrii de calitate pe care îi indică buletinele care însoțesc marfa, acuză fermierii din Bulgaria care au prelevat probe din camioanele ce ajung în țara lor, transmite AGROMEDIA, cu referire la
agrointel.ro.
Agricultorii bulgari susțin că grâul din Ucraina este din producția de anul trecut, un grâu slab, care nu a fost păstrat în condiții bune, așa că acum niciun morar nu îl cumpără. Pentru a scăpa de el, traderii l-ar amesteca cu grâu local, înalt calitativ, apoi ar revinde cantitățile.
„Nu a fost depozitat în condiții perfecte și este normal să ajungă la asemenea indicatori. Recolta nu a fost rea anul trecut la momentul secerișului, dar depozitarea și timpul care a trecut de atunci l-au făcut să arate așa acum”, a explicat un fermier.
Fermierii bulgari reclamă că țara lor nu are un laborator omologat care să poată verifica reala calitate a grânelor care ajung din Ucraina. Însă, au făcut propriile lor sondaje și spun că nu este nevoie de analize sofisticate pentru a vedea că grâul din Ucraina nu respectă parametrii calitativi din acte. Eșantionul prelevat din grânele ucrainiene arată clar că acesta este bob vechi, de anul trecut.
”Estul și mai ales partea de sud-est a UE au fost întotdeauna țările în care se aruncă gunoiul – cea mai proastă carne, știți ce fel de miere a apărut pe piața noastră la un moment dat. Același lucru se întâmplă în prezent cu grâul și floarea-soarelui. În special floarea-soarelui, care este veche și bogată în aciditate”, a precizat un producător.