FERMIERII DIN EUROPA: SEMNE BUNE ANUL ARE. Ce spun datele Comisiei Europene privind starea culturilor agricole

12 jan 2022

Semănăturile de toamnă au progresat în condiţii bune în cea mai mare parte a Europei, potrivit celui mai recent buletin informativ al Comisiei Europene privind starea culturilor agricole.
 
Conform datelor procesate de Joint Research Centre (JRC - Centrul Comun de Cercetare), serviciul ştiinţific intern al Comisiei, condiţiile meteo favorabile din majoritatea regiunilor de pe continent au permis fermierilor să-şi ducă la bun sfârşit campania de recoltare şi să avanseze la un nivel satisfăcător cu însămânţările culturilor de toamnă. Per ansamblu, prognozele de randament pentru majoritatea culturilor semănate în primăvară au fost revizuite uşor în sus faţă de cifrele raportate în septembrie. Doar estimările privind producţia de cartofi a scăzut uşor, din cauza revizuirilor în scădere pentru Germania, Lituania şi Grecia, anunță AGROMEDIA cu referire la revista-ferma.ro.
 
Unde a fost deficit de precipitaţii?
 
Semănatul rapiţei s-a finalizat în perioada optimă şi în condiţii general favorabile în principalele regiuni producătoare, cu excepţia României, unde sezonul de semănat a fost prelungit din cauza secetei. Dacă în majoritatea regiunilor temperaturile şi umiditatea solului au fost adecvate, favorizând răsărirea şi dezvoltarea timpurie a rapiţei, în sudul României şi pe suprafeţe întinse din Ucraina condiţiile pentru înfiinţarea acestei culturi au fost influenţate de seceta care a persistat încă de la sfârşitul verii, fiind doar marginal atenuate de ploile din octombrie.
 
Seceta pune în pericol şi cerealele păioase
 
Deficitul de precipitaţii semnalat în centrul şi estul cotinentului ridică anumite îngrijorări şi în ceea ce priveşte culturile de cereale păioase. Condiţiile de secetă din Cehia, Slovacia, sudul Ucrainei şi nord-estul României au provocat întârzieri la semănatul grâului de toamnă şi răsărirea acestei culturi. Pe de altă parte, precipitaţiile abundente din centrul şi sudul Italiei, precum şi în cea mai mare parte a Balcanilor nu au afectat însămânţările, cu excepţia Croaţiei, unde au existat întârzieri moderate. Perioade cu ploi însemnate cantitativ au fost, de asemenea, înregistrate în anumite părţi ale Franţei şi Belgiei, însă aceste evenimente au cauzat o oarecare întârziere a activităţilor de recoltare şi semănat, fără a crea totuşi îngrijorări serioase.
 
Cresc randamentele
 
Un aspect pozitiv evidenţiat de specialiştii JRC ar fi creşterea randamentelor de la un an la altul. Astfel, în cazul porumbului boabe, media UE în 2021 ar fi de 7,79 t/ha (+0,4% față de 2020), în timp ce în România se pare că s-a ajuns la o medie de 5,79 t/ha (cu 2,4% peste recolta de acum un an). De remarcat că Germania a obţinut anul acesta o medie de 10 t/ha de porumb, iar Franţa 9,95 t/ha.
 
Fruntaşă la floare
 
România stă ceva mai bine la floarea-soarelui, cu o recoltă medie estimată anul acesta la 2,61 tone la hectar (+6,1% mai mult decât în 2020), în condiţiile în care media europeană a fost de 2,37 t/ha (+4,1 în plus comparativ cu anul trecut). Cel mai bine a performat Croaţia (3,13 t/ha), dar pe suprafeţe mult mai reduse, respectiv Franţa, cu o medie de 2,65 tone de floare la hectar.
 
Sursa: revista-ferma.ro
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

TOPUL PRODUCĂTORILOR de energie nucleară din UE

25 jan 2022

CARNEA DE PUI, MAI SCUMPĂ DECÂT CEA DE PORC?! Situație paradoxală pe piața din România: Există o explicație

19 jan 2022

OLANDA A MARCAT ZIUA NAȚIONALĂ A LALELELOR. Ce au făcut florarii și cine s-a ales cu buchete de flori

18 jan 2022

LATIFUNDIARII DIN SUA: Bill Gates, John Malone și Familia Washington Reed. Câte hectare de teren dețin miliardarii

12 jan 2022

ROMÂNIA SUB CODUL UNUI NOU VIRUS DE GRIPĂ AVIARĂ. Oamenii și fermele de animale sunt în pericol!

11 jan 2022

FERMIERII DIN EUROPA: SEMNE BUNE ANUL ARE. Ce spun datele Comisiei Europene privind starea culturilor agricole

FERMIERII DIN EUROPA: SEMNE BUNE ANUL ARE

Ce spun datele Comisiei Europene privind starea culturilor agricole

FERMIERII DIN EUROPA: SEMNE BUNE ANUL ARE. Ce spun datele Comisiei Europene privind starea culturilor agricole

loading ...