Fermierii români ar urma să primească susținere pentru stocarea cerealelor, care au rămas nevândute din cauza ”invaziei” de produse venit din Est. Anunțul a fost făcut de Viorel Marin, președintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB), a anunțat marți, 7 februarie, în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentara și servicii specifice din Camera Deputaților, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrointel.
Ne bucură că și comisarul european (Janusz Wojciechowski n.r), dat fiind că Polonia a plâns mai tare decât România, și el fiind polonez în sfârșit s-a trezit și a văzut că toate avantajele care au fost date Ucrainei au avut niște efecte extrem de dure, iar Polonia și România au fost declarate ca fiind cele mai afectate. Și în aceste condiții ar fi bine să vedem și utilizarea fondului de rezervă al Politicii Agricole Comune (PAC) de 450 de milioane de euro pe care Comisia Europeană (CE) intenționează să îl distribuie către statele afectate în sprijinul fermierilor afectați de inundația (de cereale n.r) care vine dintre Est, a spus Viorel Marin.
Florin Barbu, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților a completat la rândul său că reușita privind sprijinul pentru fermieri a fost obținută de ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Bruxelles.
De un astfel de ajutor au beneficiat deja procesatorii români. Guvernul a aprobat ajutoarele de 500.000 de euro pentru firmele de morărit, ulei, lapte și furaje.
În urma importurilor de porumb, grâu, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina, care au fost în 2022, în volum de circa 3 milioane de tone și la prețuri mai mici cu 40-100 euro/tonă, fermierii români nu au mai putut să-și comercializeze produsele, care sunt stocate și determină costuri suplimentare, iar în lipsa vânzării produselor, înregistrează dificultăți mari în finanțarea continuării activității agricole.
În anul 2022, față de anul 2021 s-au înregistrat următoarele importuri de cereale și plante tehnice din Ucraina: 1.020 mii de tone de porumb, 640 de mii de tone grâu, 650 de mii de tone floarea soarelui și 370 de mii de tone rapiță.