Crescătorii români de păsări cer interzicerea unilaterală a importurilor de produse avicole ucrainene. Deși, prin acordul de asociere, Ucraina s-a angajat că va implementa întreaga legislație europeană, totuși, până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat, din cauza situației socio-economice complicate din această țară, scrie presa română.
Importul de carne de pasăre, refrigerată și congelată, în România din Ucraina, în primele 6 luni din anul 2024 au ajuns la cca 4000 tone, față de 78 tone importate în aceeași perioadă a anului 2021, cu potențial de creștere semnificativă în semestrul II 2024.
Fermierii avicoli din Ucraina folosesc doar tehnologiile standard de creștere, fără implementarea tehnologiilor europene, susține UCPR. Conform studiului realizat de RSK ADAS Ltd în luna Martie 2024 la solicitarea AVEC (Asociaţia Procesatorilor și Comercianţilor de Carne de Pasăre din țările UE), costul de producție pe kg de carne de pasăre, în baza legislației actuale și viitoare privind protecția mediului – Directiva IED, bunăstarea animalelor, sănătatea animalelor și siguranța alimentelor, duc la creșterea costului de producție în UE cu 37,5% față de costul unui pui standard realizat Ucraina. Aceeași situație se întâlnește și la ouă consum. Ucraina crește găini ouătoare doar în cuști vechi neîmbunătățite cu costuri de investiție și operaționale mai mici cu cel puțin 30% față de producătorii români, scrie sursa.
Din nefericire, măsurile de protecţie (taxe vamale) luate până acum la nivelul UE, prin adoptarea Reglementării Comisiei (UE) 2024/1827, din 1 iulie 2024, n-au avut efectul descurajant aşteptat și nu sunt suficiente pentru îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa din România, iar tendinţa de creştere a importului de ouă și carne de pasăre din Ucraina se adânceşte, au spus cei de la UCPR.
Importurile din ce în ce mai mari de ouă și carne de pasăre din Ucraina pun fermierii într-o situaţie dificilă, creând tensiuni, diminuând competitivitatea lor, precum și viabilitatea fermelor, au avertizat reprezentanții crescătorilor de păsări.
Volumul în creștere al importurilor de ouă din Ucraina, la prețuri scăzute și de calitate slabă, exercită presiuni grave asupra prețurilor în România. În primele şapte luni din 2024, preţul mediu reprezentativ al ouălor din centrele de ambalare din România a scăzut cu 10%, la 179,20 euro/100 kg (circa 0,11 euro/ou) în iulie 2024 față de iulie 2023. Preţul în iulie 2024 este cu 9,4% mai mic decât media anuală pe 2023. Statisticile naţionale raportează o scădere a preţului la fermier cu aproape 14,7%, în al doilea trimestru din 2024, comparativ cu acelaşi trimestru din 2023 și cu ușor sub 8% comparativ cu preţul mediu pe 2023, în condițiile în care prețul principalelor costuri de producție (furaj, material biologic, combustibil) este în creștere, scrie sursa citată.